Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Skupaj ustvarjamo pogoje za zdravo prehrano in telesno dejavnost – Dober tek Slovenija

V Kongresnem centru Brdo je včeraj potekala 2. Nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje – Dober tek Slovenija, v organizaciji Ministrstva za zdravje. Več kot 200 udeležencev, ki v medresorskih programih (ministrstva, druge institucije) skrbijo za izvajanje nacionalnega programa Dober tek Slovenija, je nagovorila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Izpostavila je, da imamo nacionalni program, v katerem smo opredelili cilje do 2025. Zato je pomembno, da se v vmesnem času sprašujemo, kako uspešni smo in kaj lahko še storimo. Na konferenci so bili predstavljeni rezultati raziskav in vrsto primerov dobrih praks na področju prehrane in telesne dejavnosti v Sloveniji, vsekakor pa je bila ta tudi priložnost za nadgrajevanje medresorskega sodelovanja. Udeležence je med odmori razgibala Športna unija Slovenije, na Tržnici zdravja pa so si udeleženci lahko ogledali vrsto primerov iz prakse.

Predstavitve

Dr. Simon Horvat, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, je predstavil raziskave in rezultate na področju odkrivanja genetskih dejavnikov debelosti in diabetesa tipa 2. Med drugim je povedal: »Na svetu imamo 2 milijardi pretežkih ljudi. Uravnavanje telesne mase in nalaganje maščobnega tkiva je kompleksna lastnost, ki je pod vplivom velikega števila genov in številnih okoliških dejavnikov, od katerih je najpomembnejši prehrana. Pri raziskovanju in izobraževanju o tem imamo pomembne naloge vsi – vladne organizacije, civilna družba, nevladne organizacije, raziskovalci, pa tudi novinarji.« Posebej je opozoril, da še nimamo dovolj znanja za oblikovanje prehrane na osnovi genetskih testov in zato odsvetoval, da jih uporabljajo sicer zdravi ljudje.

Posvet je nadaljeval dr. Vedran Hadžič, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport: »Če se starši ukvarjajo s telesno dejavnostjo, je dvakrat večja verjetnost (v primerjavi s starši, ki niso telesno dejavni), da se bodo tudi otroci. Aktivni otroci so bolj zdravi in tudi bolj uspešni v šoli.« Raziskovalci Fakultete za šport in Medicinske fakultete so na podlagi raziskav (izvedenih tudi v Sloveniji) oblikovali priporočila za telesno dejavnost otrok in mladostnikov. Otrok mora biti telesno aktiven vsak dan vsaj 60 minut z večjo intenzivnostjo vsaj trikrat na teden. Dr. Urška Bukovnik, prav tako s Fakultete za šport meni, da imajo strokovnjaki pomembno vlogo pri jasnem oblikovanju informacij in izobraževanju. Dr. Urška Bukovnik: »Nobene vrste hrane ne moremo nadomestiti z drugo. Raznovrstnost je pomembna, prav tako pa je pomembna naravna sestava brez oziroma s čim manj umetnih dodatkov.« Dotaknila se je tudi neprimernosti uporabe prehranskih dopolnil pri mladih športnikih.

Dr. Olivier Allais, Nacionalni inštitut za kmetijske raziskave, Francija, je predstavil eksperiment jasnega označevanja na živilih na prednji strani embalaže v treh trgovskih verigah. Debelost v Franciji namreč narašča, kljub vrsti ukrepov in kampanj s strani države. Zato so iskali novo rešitev, s katero bi prispevali k bolj informiranim odločitvam pri nakupu. Izvedli so poskus s prostovoljnim vključevanjem proizvajalcev in trgovcev. Temeljili so na znanstvenih raziskavah in preizkusili dve grafični rešitvi na embalaži. Pri prvi so uvedli štiri barve (zeleno, modro, oranžno, vijolično), ki potrošnikom priporočajo, kako pogosto kupiti posamezen izdelek. V drugi rešitvi so preizkušali semafor, ki označuje prehransko kakovost izdelka. Naključno so izbrali 60 supermarketov in omejeno število izdelkov v štirih prehranskih kategorijah. Rezultati eksperimenta so pokazali, da največji učinki pri nakupih odločitvah potrošnikov, ko izbirajo med podobnimi izdelki, izhajajo iz prehranskega semaforja.

Dobre prakse

Na konferenci smo pregledali tudi primere dobre prakse.  Za predstavnike občin je bila najbolj zanimiva predstavitev o uporabi podatkov za pripravo in financiranje občinskih programov iz nacionalne raziskave Zdravje v občini. Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so predstavili projekt super hrane. O tem, kako otroci pripravljajo tradicionalne obroke na sodoben način in s tem vzbujajo pozornost ne samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini, je spregovorila Ana Peljhan, nosilka projekta Kuhnapato. Z Radia televizija Slovenija so nam predstavili njihovo izvajanje smernic o oglaševanju živil otrokom. O tem, kakšne uspehe ima Pešbus v Novem mestu, nam je povedal  župan Gregor Macedoni.

O prehrani in telesni dejavnosti tudi na delavnicah
Na dveh delavnicah so se udeleženci posvetili prehrani in telesni dejavnosti. Na področju prehrane so trgovska in živilska podjetja ter njihova združenja predstavila svoje izkušnje pri uvajanju rešitev, ki podpirajo zmanjševanje uporabe soli, sladkorja in vrsto drugih ukrepov. Na področju telesne dejavnosti pa so na primeru Evropskega tedna športa iskali rešitve za povezovanje tudi na drugih področjih.

Oglejte si predstavitve predavateljev:

Petra Medved Djurasinovic

Mojca Gobec

Jasmina Bevc Bahar

Igor Pravst

Igor Pravst2

Sonja Tomšič

Vedran Hadzic in Urska Bukovnik

Štefi Videčnik

Sonja Petkovšek

Gregor Macedoni

Anka Peljhan

dr. Simon Horvat

Deli naprej