Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Zaveze odgovornosti – projekt nacionalno živilsko predelovalne industrije za izboljševanje sestave prehranskih izdelkov

V okviru izvajanja Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, ki ga koordinira Ministrstvo za zdravje, je v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij (GZS) potekala novinarska konferenca z naslovom »Hrana, prehrana in potrošnik z vidika živilskopredelovalne industrije«. Ministrstvo za zdravje že drugo leto podpira program nacionalne industrije »Zaveze odgovornosti«, v okviru katerega si GZS s svojimi člani – nacionalno živilsko predelovalno industrijo, prizadeva za izboljševanje sestave prehranskih izdelkov.

Dr. Marjeta Recek z ministrstva je izpostavila, da pri prebivalcih že zaznavamo nekatere ugodne trende na področju rednega zajtrkovanja, pogostejšega uživanja zelenjave in sadje ter manj pogostega pitja sladkih pijač. Razveseljiv je podatek o postopnem umirjanju trenda naraščanja debelosti in čezmerne teže pri otrocih in mladostnikih. Seveda so to rezultati skupnih prizadevanj ministrstva, nevladnih in vladnih organizacij, pa tudi industrije. Ugotavljamo, da bomo z dobrim sodelovanjem z nacionalno industrijo v prihodnje lahko dosegli številne strateške cilje nacionalnega programa Dober tek Slovenija, kot je zmanjšati količino zaužitega sladkorja in soli v živilih.

Projekt »Zaveze odgovornosti« usmerjajo domačo živilsko predelovalno industrijo k večji skrbi za zdravje prebivalcev, saj so se domači proizvajalci zavezali k postopnemu zmanjševanju sladkorja in soli v izdelkih. »Zaveze odgovornosti« industrije nastajajo v okviru programa PREŽIVI, ki ga sofinanciramo na ministrstvu. Prvim zavezam sektorja brezalkoholnih pijač leta 2016 so se lansko leto pridružile tudi zaveze mlečno-predelovalne industrije, pričakujemo pa tudi nadaljnje korake na področju pekarstva ter širitev zavez na celotno živilsko-predelovalno industrijo. Reckova je napovedala: “Dolgoročno si obetamo razmah zavez tudi na trgovske verige in gostince. S tem bomo dosegli, da bodo izdelki in obroki z izboljšano prehransko sestavo res našli pot do naših krožnikov.”

Z nacionalnim programom Dober tek Slovenija smo si zastavili cilje, za katere verjamemo, da bodo ob sedaj izkazani volji in nadaljnji ambicioznosti proizvajalcev ob zaključku nacionalnega programa tudi doseženi.

 

Deli naprej