Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Podpisana zaveza pekarske industrije za manj soli v kruhih

Danes, na Svetovni dan hrane, so podpisane že tretje zaveze na področju izboljševanja sestave živilskih izdelkov. Tokrat se je zavezal pekarski sektor, ki bo do konca leta 2022 za 5% zmanjšal vsebnost soli v kruhih in povečeval vsebnost polnozrnatih sestavin. Preoblikovanje živil na način, da vsebujejo manj soli, sladkorja in maščob ter več polnozrnatih sestavin, je ukrep, ki pomembno prispeva k ustreznejši prehrani na ravni celotne populacije, ne le pri najbolj ozaveščenih. 

Na Ministrstvu za zdravje z zadovoljstvom pozdravljamo podpis zaveze sektorja pekarstva za zmanjševanje soli. Prebivalci Slovenije v povprečju zaužijemo 12 g soli dnevno, kar je mnogo več od dopustne količine 5g. K čezmernemu vnosu doprinesemo nekaj sami z dosoljevanjem jedi, pomemben delež v prehrani pa prispevajo tudi izdelki, ki jih dnevno uživamo. Zato je zaveza pekarskega sektorja, da bo v kruhu do konca leta 2022 zmanjšal vsebnost soli za 5 % in povečeval vsebnost polnozrnatih sestavin, zelo pomembna.

Danes so tako podpisane že tretje zaveze na področju izboljševanja sestave živilskih izdelkov. Pred štirimi leti so zaveze o odgovornejšem trženju pijač podpisali proizvajalci brezalkoholnih pijač in danes imamo na trgu nove izdelke z manj sladkorja. Predvsem pa je razveseljivo dejstvo, da prebivalci za žejo pijejo več vode. Prvim zavezam je sledila v letu 2017 podpisana že konkretnejša zaveza sektorja mlekarstva, ki so se zavezali, da bodo do leta 2020 znižali vsebnost sladkorja v svojih izdelkih razvrščenih v kategorijah za 10 %.  Upravičeno pričakujemo, da bomo potrošniki na policah imeli na izbiro več mlečnih izdelkov z ugodnejšo prehransko sestavo. Želeli bi, da bi več kakovostnih izdelkov z manj sladkorja naročali tudi v javnih zavodih, k čemur jih spodbujamo z novimi smernicami. Prepričani smo, da je to ena izmed poti, ki nudi nove priložnosti za izboljšave prehrane otrok in mladostnikov in je lahko tudi priložnost za domačo živilsko predelovalno industrijo.

Pri vseh aktivnostih preoblikovanja živil, ki vpliva nekoliko tudi na spremenjen okus, je bistvena njena postopnost, ki kupcu omogoča nemoteče prilagajanje na manj intenziven okus, vendar pa je to zahteven in dolgotrajen proces. Da bi olajšali uveljavitev preoblikovanih živil, ministrstvo sofinancira več programov, kot je na primer program preoblikovanja živil Preživi, Izbor in promocija inovativnih živil in spodbujanje kuhanja in uživanja zdravih tradicionalnih jedi pri otrocih vključenih v projekt Kuhnapato. Izboljševanje sestave obrokov se lepo dopolnjuje tudi s kandidaturo Slovenije za gastronomsko regijo. Otroci iz programa Kuhnapato medvrstniško vplivajo na sošolce, da spreminjajo svoj odnos do hrane, uživajo več zelenjave, polnovrednih kaš, vse to v okvirih odkrivanja gastronomske dediščine različnih pokrajin. V prihodnje bi želeli, da se celotni sektor gostinstva in turizma usmeri v zdravju prijaznejšo ponudbo.

Ker so znanje in obveščenost ter ozaveščenost ključna pri prebivalcih za osveščen nakup, ministrstvo sofinancira delovanje nacionalnega portala Prehrana.si, kjer so prebivalcem na voljo strokovne in verodostojne informacije. Ozaveščenost na eni strani ter za zdravje dostopna ugodna ponudba, ki je cenovno sprejemljiva, so atributi, ki vodijo v boljše prehranjevanje in s tem zdravje prebivalcev.

Pretekli teden je Informacijsko jagodo, nagrado za najboljši dosežek informacijske družbe v letu 2018/19, prejela mobilna aplikacija VešKajJeš,  s katero lahko na enostaven način preverimo hranilno sestavo izdelka. Ministrstvo je finančno omogočilo razvoj sodobne mobilne aplikacije VešKajJeš, ki je v pomoč potrošnikom, ki so manj vešči branja označb in razbiranja podatkov iz hranilne tabele.

Več informacij o sofinanciranih programih je na voljo na skupni platformi izvajalcev programa Dober tek Slovenija, zdravo uživaj&več gibaj!

 

V letu 2015 sprejeti Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje – Dober tek Slovenija nas zavezuje k skupnemu ukrepanju za izboljšanje prehranskih in gibalnih navad. Z njimi bolje obvladujemo debelost in kronične bolezni in prispevamo k boljšemu zdravju. V okviru programa in s ciljem izboljšanja prehranske kakovosti živilskih izdelkov ministrstvo krepi sodelovanje z nacionalno živilsko predelovalno industrijo preko Gospodarske zbornice Kmetijskih in živilskih podjetjih. Preoblikovanje živil na način, da vsebujejo manj soli, sladkorja in maščob ter več polnozrnatih sestavin je ukrep, ki pomembno prispeva k ustreznejši prehrani na ravni celotne populacije, ne le pri najbolj ozaveščenih.

 

Deli naprej