Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Evropski teden mobilnosti: »Živi zdravo. Potuj trajnostno!«

Evropski teden mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra, nas letos nagovarja s sloganom »Živi zdravo. Potuj trajnostno!«. Izpostavlja vpliv epidemije COVID-19 na javno življenje in promet v mestih ter pozitiven vpliv trajnostne mobilnosti na naše zdravje. Aktivna mobilnost je v času epidemije COVID-19 pripomogla k krepitvi duševnega in telesnega  zdravja. S tega vidika je bila ta izkušnja tudi priložnost za premislek o tem, v kakšnih mestih si želimo živeti.

 COVID-19 je priložnost za usmerjanje mest v promocijo aktivne mobilnosti

Številna evropska in slovenska mesta so zaprtja in omejitve zaradi obvladovanja COVID-19 izkoristila za zmanjšanje prometa v mestih. V tem času so izvedla trajne ali začasne ukrepe s področja trajnostne mobilnosti, s katerimi so izboljšala kakovost zraka v mestih, zmanjšala gnečo in hrup, izboljšala so infrastrukturo za pešce in kolesarje in uvedla varnostne ukrepe proti COVID-19 v javnem prevozu. Tovrstni ukrepi spodbujajo spremembe v potovalnih oz. gibalnih navadah ljudi, in lahko s tega vidika pozitivno vplivajo tudi na naše zdravje.

Zadnji dan Evropskega tedna mobilnosti, 22. septembra, ko obeležujemo Dan brez avtomobila, naj avto obmiruje. Vabimo vas, da se  službo in v šolo odpravite peš ali s kolesom. Kolesarjenje in pešačenje namreč krepita telesno pripravljenost in odpornost, pomagata ohranjati primerno telesno maso, prispevata k dobremu počutju, boljšemu spancu, manjši utrujenosti, zmanjšanju stresa, tesnobe in depresije. Če aktivna mobilnost še ni del vaših vsakdanjih navad, izkoristite ta dan, da naredite nekaj dobrega zase in za okolje.

Vsem, ki potrebujete pomoč in dodatno spodbudo pri spremembi življenjskega sloga, je  v zdravstvenem domu na razpolago preventivni program Skupaj za zdravje,  namenjen krepitvi telesnega in duševnega zdravja.

Sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti je tudi del Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti Dober tek Slovenija. Z nacionalnim programom želimo izboljšati prehranjevalne in gibalne navade prebivalstva od najzgodnejšega otroštva do pozne starosti z namenom preprečevanja debelosti in z njo povezanih kroničnih bolezni.

Za ohranjanje zdravja je poleg redne vseživljenjske telesne dejavnosti pomembno tudi zdravo prehranjevanje, ki obsega redno uživanje obrokov, vključevanje vseh skupin živil v obroke, zlasti uživanje zadostnih količin sadja in zelenjave. Pomembno je tudi, da zmanjšamo vnos soli in sladkorja, ki ga največ zaužijemo s sladicami in sladkimi pijačami.

Cilje nacionalnega programa dodatno podpira nacionalna kampanja Dober tek, Slovenija – Zdravo uživaj in več gibaj, ki poteka od 10. do 30. septembra. Aktivnosti potekajo v medijih in na socialnih omrežjih.

Deli naprej