Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Aktivno sodelujmo v Evropskem tednu mobilnosti: Trajnostna mobilnost (kolesarjenje, pešačenje) je odličen način, da povečamo količino dnevne telesne dejavnosti

Evropski teden mobilnosti, ki že tradicionalno poteka od 16. do 22. septembra, letos nagovarja s sloganom »Združuj in učinkovito potuj!« in je tokrat posvečen predvsem starejšim. V enem tednu se bodo zvrstile številne aktivnosti ozaveščanja, občine pa bodo izvedle tudi več trajnih ukrepov, ki bodo pozitivno vplivali na trajnostno mobilnost ljudi v vseh starostnih obdobjih. Programe sodelujočih občin si oglejte na  spletni strani ETM.

Na področju mobilnosti so starejši ena najbolj ranljivih skupin prebivalstva, njihove potrebe na tem področju so specifične, hkrati pa je ta skupina zaradi staranja družbe vse številčnejša. Zato sta za ohranjanje mobilnosti starejših ključnega pomena medgeneracijsko sodelovanje in medsebojna pomoč. V številnih slovenskih občinah so letos organizirali posebne delavnice z naslovom “Ostanimo mobilni” ter druge spremljajoče aktivnosti z namenom osveščanja starejših o pomenu trajnostne mobilnosti. Starejšim bodo predstavljene drugačne rešitve pri organizaciji dnevnih potovanj ter koristi hoje za zdravje in počutje, kot tudi socialne, ekonomske in okoljske prednosti pešačenja, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza.
Delavnice, ki so jih ob podpori medresorske delovne skupine za trajnostno mobilnost pripravile občine, so priložnost, da starejši izrazijo svoje mnenje, delijo znanja, izkušnje ter izpostavijo svoje potrebe s področja trajnostne mobilnosti. Vsebine prometa, zdravja, okolja in prometne varnosti so prepletene z namenom, da  opozorimo na pozitivne vplive trajnostne mobilnosti. Skupaj s predstavniki lokalnih skupnosti, državnih ustanov ter strokovnjakov različnih strok boste lahko razpravljali o aktualni problematiki trajnostne mobilnosti med starejšimi ter v skupnem sodelovanju poiskali rešitve in predloge za naprej.

seznam delavnic

 

Telesna dejavnost je najboljša naložba v zdravje
Ministrstvo za zdravje tudi v Evropskem tednu mobilnosti izpostavlja, da redna hoja in kolesarjenje preko celotnega življenjskega obdobja pripomoreta k boljši telesni pripravljenosti in tudi v starosti pomagata ohranjati mišično maso in močne kosti, zmanjšujeta nevarnost bolezni srca in ožilja, možnost nastanka kapi, znižujeta krvni tlak ter raven holesterola, lahko  preprečita sladkorno bolezen tipa 2, raka na dojki in prostati.

Spodbujanje trajnostne mobilnosti je eden izmed ukrepov Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek, Slovenija, s katerim želimo izboljšati prehranske in gibalne navade prebivalstva. Več o novici lahko preberete TUKAJ.

Deli naprej