V okviru aktivnosti Nacionalnega programa Dober tek Slovenija – Zdravo uživaj in več gibaj!, so se podpisniki zavez sektorja brezalkoholnih pijač, s sedežem v Sloveniji, dodatno zavezali, da bo do leta 2025 znižal količino dodanega sladkorja v pijačah za 5%.
Prve zaveze, ki jih je sektor brezalkoholnih pijač podal leta 2015, se nanašajo predvsem na označevanje hranilne vrednosti, razvoj novih izdelkov, oglaševanje in trženje pijač otrokom. V letošnjem letu se zaveze dopolnjujejo s konkretnejšo zavezo zmanjšanja sladkorja za 5 % do leta 2025.
Do sedaj so bile sprejete zaveze za tri večje kategorije živil:
– Zaveze industrije pijač (2015)
– Zaveze mlekarske industrije (2017)
– Zaveze Pekarskega sektorja (2019)
Predvidoma še to jesen se nadejamo podpisa zavez še enega sektorja. V okviru izvajanja Nacionalnega programa Dober tek Slovenija potekajo v sodelovanju z Gospodarske zbornice Slovenije – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij številni sofinancirani programi, npr. aktivnosti na področju izboljševanja živilskih izdelkov, s poudarkom na izboljševanju hranilne sestave. V splošnem to pomeni manj dodanega sladkorja, soli, nasičenih maščob ter večji delež prehranske vlaknine, višji sadni oziroma zelenjavni delež, več beljakovin v izdelkih in podobno, kar lahko posledično pripomore k izboljšanju prehrane in krepitvi zdravja potrošnika.