Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Vabljeni na Kulturni bazar – 20. marec 2024

logotip Kulturni bazar 2024

Kulturni bazar je največji nacionalni medresorski projekt na področju kulturno-umetnostne vzgoje, katerega organizatorji so Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Zavod RS za šolstvo ter Cankarjev dom s kulturnimi ustanovami in partnerji iz različnih resorjev. Poudarja, kako medsebojno sodelovanje in povezovanje različnih področij ter kakovostna kulturno-umetnostna vzgoja v formalnem in neformalnem izobraževanju prispevajo k inovativnejšemu učnemu okolju ter celovitemu razvoju otrok in mladih.

Letošnji Kulturni bazar bo svoja vrata odprl v sredo, 20. marca, dogodek pa bo izpostavil pomen spanja.

Posebej vas vabimo, da se udeležite dogodka Kako zdravo zazibamo otroka v spanec v sredo, med 14.00 in 15.00 v Klubu Cankarjevega doma. Dogodek je plod medresorskega povezovanja Kulturnega bazarja, Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na dogodku bodo sodelovali: Ljubica Marjanovič Umek, psihologinja, Brigita Zupančič Tisovec, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Špela Šebenik, uredništvo programa Lahko noč otroci!, Radio Prvi, Radio Slovenija, Tatjana Kos, vodja projekta Lahkonočnice, A1; Dogodek bo povezoval Tadej Pišek.logotip Kulturni bazar 2024

Spanje otrok je ena od rutinskih dejavnosti, ki pa jo lahko naredimo prijetno tako za otroke kot nas odrasle. Dejavnosti, ki dojenčka, malčka in otroka umirijo in »odpeljejo« v njegov svet, sta skupno branje odraslih in otrok, poslušanje pravljic, zgodb. In zakaj imata skupno branje in poslušanje tako pomemben učinek na razvoj in učenje različno starih otrok? Dr. Ljubica Marjanovič Umek izpostavlja, da gre za čustveno varno okolje (v postelji pod odejo, na kavču, ob njem pomembna oseba, ki ima čas), ki otroku omogoča, da umiri svoje misli, usmeri pozornost na dogajanje v zgodbi, podoživlja čustva junakov in junakinj, vstopa v socialne odnose z njimi, si predstavlja, kot da je … in ne nazadnje pridobiva nove izkušnje na vseh ključnih področjih govornega razumevanja in izražanja.

Po drugi strani je spanje biološko nujen proces, ki kritično vpliva na naše zdravje. V dnevu posameznika se tako izmenjujejo tri različne gibalne oblike: poleg telesne dejavnosti in sedečega življenjskega sloga spanje praviloma zajema kar eno tretjino življenja odraslega človeka. Redno in kakovostno spanje v priporočenem številu ur je povezano z boljšimi zdravstvenimi rezultati, vključno z izboljšano pozornostjo, vedenjem, učenjem, spominom, čustveno regulacijo, kakovostjo življenja ter duševnim in telesnim zdravjem. V Sloveniji raziskave kažejo, da so naši otroci in mladostniki kronično nenaspani.

O tem, kako otroka zdravo zazibati v spanec, bomo spregovorili skozi primera dveh projektov.

Oddaja Lahko noč, otroci je ena najstarejših oddaj otroškega in mladinskega programa Radia Slovenija. Na videz obrobna oddaja opravlja veliko kulturno poslanstvo. Prinaša pravljice iz domače in svetovne literature za vsako noč ter najmlajše poslušalce vodi v svet domišljije v izbrani govorici gledaliških igralcev in igralk.

Kratke zvočne pravljice Lahkonočnice pišejo domači avtorji, prebirajo priznani dramski igralci in stanovalci domov starejših občanov, mladi ilustratorji pa jim priskrbijo pravljično podobo. Doma so na vaši najljubši napravi (aplikacija ali spletno mesto). Namenjene so otrokom od tretjega do osmega leta tako za uspavanje kot tudi za vzgojo in izobraževanje. Slovenska pravljica je s projektom družbe A1 dobila svež zagon, otroci in starši pa kakovostne brezplačne vsebine, dostopne kadarkoli in kjerkoli.

Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje bosta na stojnici predstavila tudi preventivne programe ter druge pomembnejše projekte, ki spodbujajo zdrav življenjski slog otrok in mladostnikov. V okviru sodelovanja bo predstavljen tudi izbor kakovostne otroške in mladinske literature na temo spanja, v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana – Pionirsko in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Izbor bo dostopen za široko uporabo strokovni in širši javnosti na spletni strani Kulturnega bazarja.

Obenem lepo vabimo, da se prijavite tudi na druge dogodke, ki jih ponuja Kulturni bazar.

Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna.

Program in prijavnico bosta objavljena v začetku februarja na https://kulturnibazar.si/. Za več lahko pišete na  info@kulturnibazar.si.

Vsako leto v Cankarjevem domu v Ljubljani poteka enodnevno nacionalno strokovno usposabljanje Kulturni bazar, ki je namenjeno strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju ter kulturi, strokovnim delavcem širše strokovne javnosti, ki lahko pri svojem delu vključujejo kulturnovzgojne vsebine ter študentom. Na usposabljanje so vabljeni tudi starši in tisti, ki želijo otrokom in mladim približati kakovostne kulturne vsebine, jim zagotoviti ustvarjalno preživljanje prostega časa ali pa skrbijo za kakovostno družinsko kulturno pismenost.

 

Deli naprej