Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Vabilo: Kulturni bazar 2022, 31. marec

Na Kulturnem bazarju 2022 o aktivnem, zdravem in kreativnem preživljanju prostega časa

Vabimo vas, da se  nam 31. marca  pridružite v Cankarjevem domu na Kulturnem bazarju 2022. Letošnje strokovno usposabljanje za delavce v vzgoji in izobraževanju je namenjeno povezovanju kulture in umetnosti z blagostanjem družbe in posameznika. Posebej vas vabimo k udeležbi na medresorskem dogodku z naslovom Kultura in blagostanje na podeželju – Kultura kot del povezane podeželske skupnosti (14.00-16.00, Klub Cankarjevega doma).

Na dogodku gradimo tudi zavest o zdravem prehranjevanju in zdravi telesni dejavnosti v povezavi s kulturo in kulturno dediščino, s poudarkom na specifikah  in možnostih, ki jih ponuja slovensko podeželje. Predstavile se bodo različne dobre prakse širom Slovenije, ki na za zanimiv in inovativen način povezujejo kulturo in umetnost s kakovostjo bivanja in blagostanjem v ruralnih okoljih. Med drugim bomo spoznali načine povezovanja kulture in gibanja, kot so zvočno pohodne predstave, različne kulturno-tematske poti, raziskovalno gibalne poti, razstave v naravi ipd.

V preddverju Cankarjevega doma bodo sočasno potekale predstavitve programov Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje na področju spodbujanja zdrave prehrane in telesne dejavnosti za zdravje, ki so del Nacionalnega programa Dober tek, Slovenija. Predstavljena bosta tudi priročnik za učitelje »Slastno, hrustljavo in zdravo« ter nov e-priročnik o tematskih kulturnih poteh. Obiskovalci se bodo  na našem razstavnem prostoru  lahko seznanili s preventivnimi programi za otroke in mlade ter pridobili koristne informacije in gradiva za delo v šoli.

Več informacij o bogatem programu in prijavi najdete tu. Vsa izobraževanja so za udeležence brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava.

Ministrstvo za zdravje na Kulturnem bazarju kot partner sodeluje že 8. leto. Z organizatorji in drugimi partnerji (Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kmetijstvo in drugi) nas povezuje skupno poslanstvo – spodbujanje zdravega prehranjevanja in preživljanje aktivnega in kakovostnega prostega časa otrok in mladih, kamor lahko poleg zdrave prehrane in športa prištevamo tudi kulturo. Vrtčevsko in šolsko okolje, poleg primarnega družinskega, ponujata odlično priložnost, da z načrtovanimi in usmerjenimi dejavnostmi vplivamo tudi na zdravje, dobro počutje in kakovost življenja otrok in mladostnikov.

 

 

Deli naprej