Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

V okviru programa aktivno v šolo in zdravo mesto bo bolj hodljivo okolje načrtovala občina Velenje

Na tretji poziv Načrtujmo skupaj zdravo mesto! programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, s katerim Inštitut za politike prostora s partnerji spodbuja aktivno mobilnost in ustvarjanje zdravega bivalnega okolja, se je odzvalo pet občin, ki so si zaželele s sodelovanjem pri pripravi lokalnega načrta hodljivosti izboljšati pogoje za hojo v svojih okoljih. Med njimi je bila najbolj prepričljiva in za sodelovanje izbrana Mestna občina Velenje.

V okviru preteklih dveh pozivov sta bili izbrani in sta že izdelali načrte hodljivosti  Črna na Koroškem in Lucija (občina Piran).

Mestni občini Velenje čestitamo in ji želimo uspešno delo!  S svojo prijavo je pokazala zelo dobro poznavanje lokalnega načrta hodljivosti kot orodja za zagon sprememb na področju zagotavljanja hoji prijaznega okolja ter tudi na dobro razumevanje vloge povezovanja lokalnih akterjev za ustvarjanje zdravega bivalnega okolja ter uresničevanje ciljev na področju trajnostne mobilnosti in javnega zdravja.

Razveseljivo je, da vedno več občin prepoznava pomen hoje kot zdravju koristne prometne prakse in tudi pomen načrtovanja hoji prijaznega okolja za zdravje prebivalcev in stanje okolja. Potrebe občin po znanju za načrtovanje hoji prijaznega okolja bodo zato prihodnje leto naslovljene tudi s programom izobraževanja, v katerega se bodo lahko vključile prav vse zainteresirane občine.

Več informacij o izboru

Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vodi IPoP – Inštitut za politike prostora. Pri izvajanju sodeluje CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. 

Prikazna fotografija: Matej Vranič, arhiv MOV

 

Deli naprej