Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Usposabljanje za prostorsko načrtovanje zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti v lokalnih skupnostih

Urbanistični inštitut RS je 7. aprila 2021, ob Svetovnem dnevu zdravja, organiziral izobraževanje, namenjeno prostorskemu načrtovanju zelenih površin in osveščanju o njihovem pomenu za spodbujanje telesne dejavnosti prebivalcev. Načrtovanje zdravega okolja je pomembno za ohranjanje javnega zdravja.

Namen dogodka je občine spodbuditi k nadaljnji ozelenitvi mest in načrtovanju javnih objektov, kolesarskih poti in bivalnih naselij v taki razdalji od obremenjenih prometnic, da bo zagotovljena najboljša prometna varnost in bo zmanjšana izpostavljenost prebivalcev neposrednim emisijam iz prometa. Z njimi želimo občine spodbuditi tudi k načrtovanju različnih vrst telesne dejavnosti na prostem za različne ciljne skupine prebivalstva.

Udeležence dogodka je nagovorila dr. Marjeta Recek z Ministrstva za zdravje, ki koordinira nacionalni program. V svojem nagovoru je poudarila, da je pomembno,  da v času epidemije ne zastanejo strateške aktivnosti za obvladovanje debelosti, kamor spada tudi program Ven za zdravje.

»Načrtovanje zelenih površin  za spodbujanje telesne dejavnosti je ena od pomembnih aktivnosti, ki jih je država začrtala kot odgovor na naraščajočo debelost v drugem Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025. Nacionalni program medsektorsko naslavlja problem prehrane in telesne dejavnosti preko sodelovanja s šolskim, športnim, infrastrukturnim, prostorskim in drugimi sektorji, s ciljem izboljšanja prehranjevanja in telesne dejavnosti.  Ključni partnerji  za uspešno implementacijo nacionalnega programa ste pri številnih aktivnostih lokalne skupnosti,« je med drugim izpostavila.

Spletni izobraževalni dogodek je del aktivnosti programa Ven za zdravje – Promocija strokovnih usmeritev načrtovanja zelenih površin, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje in je del prizadevanj v okviru izvajanja Nacionalnega programa Dober tek, Slovenija. 

 

Avtor: Marta Dimokovska, 10 let

Tema: Igraj se z mano, Mentor: Aneta Tančeva, Osnovna šola Dimitar Maladinov Skopje,

(Iz zbirke mednarodnega likovnega natečaja Društva za kulturo inkluzije in Centra Janeza Levca »Igraj se z mano«)

Deli naprej