Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ukrepi za bolj zdravo prehranjevanje študentov

Program  Študent veš kaj ješ?  s številnimi aktivnostmi nagovarja študente, ponudnike subvencionirane študentske prehrane in ponudnike avtomatov na fakultetah z namenom spodbujanja bolj zdrave izbire. Projekt izvaja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) v sodelovanju z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija (MZBIS) in s finančno podporo Ministrstva za zdravje.

 

Glavni cilj programa je izboljšati prehranjevalne navade študentov. Glavni poudarki so spodbujanje uživanja uravnoteženega zajtrka, ozaveščanje, kako samostojno pripraviti ali izbrati zdrav zajtrk (in večerjo), kako v raznoliki ponudbi prehrane na študentske bone izbrati čim bolj zdrav in uravnotežen obrok, ter spodbujanje boljše ponudbe v prodajnih avtomatih na fakultetah.

Prepogosta izbira študentov je  maščobno bogat obrok z malo zelenjave. Mnogim pa tudi manjkajo znanje o zdravem načinu prehranjevanja in veščine, ki bi jim olajšale izbiro in tudi pripravo zdravih in uravnoteženih obrokov. Zato je v programu  posebna pozornost namenjena samostojni pripravi obrokov (od nakupa, receptov, do samega kuhanja). Izvajalci projekta se zavedajo časovnih omejitev in možnosti študentov za samostojno pripravo obrokov, zato bodo spodbujali predvsem pripravo zajtrkov in/ ali večerij. Študente pa bodo tudi ozaveščali, kako izbrati zdrav in uravnotežen obrok med ponudbo subvencionirane prehrane ali iz avtomata. Povezani v izvajanju programa si prizadevajo za stalno izboljševanje študentske prehrane, kamor sodi tudi ponudba prodajnih avtomatov.

Pregled nekaterih študentskih kosil je pokazal, da študent z lastnim izborom, bodisi z izbiro iz avtomata ali izbiro študentskega kosila, pomembno vpliva na kakovost svoje prehrane. Pica ali dunajski zrezek in ocvrt krompirček zagotovo niso prava vsakodnevna izbira. Smernice zdravega prehranjevanja priporočajo, da takšen obrok uživamo zgolj nekajkrat mesečno, saj vsebuje veliko maščob in soli.

Razveseljivo je, da so v ponudbi v avtomatih na fakultetah že vidne izboljšave v primerjavi s prvim spremljanjem. Še vedno je v ponudbi preveč sladkih pijač in prigrizkov v embalaži, ki je prevelika za malico. Tudi večina sendvičev je iz bele moke ter polnjena z različnimi salamami in obarjenimi klobasami, z visoko vsebnostjo maščob. Več zdravih izbir, zlasti sadja in zelenjave po dostopnih cenah, pa si želijo tudi študentje.

 

Deli naprej