Tradicionalni slovenski zajtrk letos obeležuje deseto obletnico

Da je dogodek pri mladih in starejših pustil globok vtis in da si šole, vrtci ter širša javnost ne predstavljajo več, da ne bi tretjega petka v mesecu novembru namenili pozornost pomenu lokalno pridelane hrane ter zajtrku kot pomembnemu obroku v dnevu, so si bili enotni udeleženci srečanja, ki ga je ob pripravah na 10. Tradicionalni slovenski zajtrk pripravila pobudnica projekta Tradicionalnega slovenskega zajtrka Čebelarska zveza Slovenije.

Člani skupine projekta Tradicionalni slovenski zajtrk (TZS) so naredili pregled skozi zadnjih 10 let in govorili o aktivnostih za prihodnje. Uvodnega dela sestanka sta se udeležila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec in predsednik DZ, mag. Dejan Židan. Ministrica se je zahvalila vsem sodelujočim institucijam, da so vsa leta aktivno sodelovala in podpirala ta pomembni projekt, ki je pustil sled na mladih in posledično tudi širši javnosti. Ob tem se je ozrla v prihodnost, kjer je spomnila, da je pred obdobje, ko bo Slovenija gastronomska regija ter prevzela predsedovanje Svetu EU, kjer bo izjemna priložnost, da sporočila TSZ o lokalni hrani, prenesemo tudi na druga področja, kot so turistične, gostinske in hotelske kapacitete. »Moramo izkoristiti pozitivne trende med potrošniki, ki se zavedajo pomena lokalno pridelane hrane, da to zavedanje širimo še naprej; da smo pozorni do tega od kod prihaja hrana; Slovenci se zavedamo in vedno več zahtevamo domače, relativno dobra ohranjenost okolja pa je naša prednost in večja dodana vrednost prehranskim pridelkom«.

več o sestanku v Lukovici, 29. januarja 2020 

Deli naprej

ENG