Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Svetovni dan hrane 16. oktober

 Že vrsto let je mesec oktober posvečen hrani,  16. oktobra pa po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO) ob tem dnevu izpostavlja lakoto, ki pa je glede na finančne in tehnološke vire, s katerimi razpolaga svet, nesprejemljiva. S sloganom »#BrezLakote« opozarja na vse večji prepad med razvitim in nerazvitim svetom.

Tako kot obstajajo v svetu razlike v dostopnosti do hrane, tudi v Sloveniji beležimo neenakosti v zdravem prehranjevanju zaradi socio-ekonomskih razlik. Zato je cilj Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje »DOBER TEK Slovenija«  vsem omogočiti življenje v okoljih, ki zagotavljajo zdravo prehranjevanje in redno telesno dejavnost.

Na Ministrstvu za zdravje poleg vrste drugih aktivnosti, ki prispevajo k doseganju ciljev DOBER TEK Slovenija, pripravljamo tudi razpise za sofinanciranje programov. Ti so namenjeni predvsem aktivnostim nevladnih in drugih organizacij, ki pomagajo prebivalkam in prebivalcem Slovenije pri vsakodnevnem odločanju za boljše izbire pri prehrani in telesni dejavnosti. Programe, ki jih Minstrstvo za zdravje financira v obdobju 2017 do 2019, najdete  TUKAJ.

Da smo s programom Dober tek Slovenija uspešni , kaže tudi raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije, ki jo je v letu 2016 izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje. Rezultati raziskave kažejo ugodne trende na področju prehranjevanja. Povečuje se delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in redno zajtrkujejo. Hkrati se zmanjšuje delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače.

V prizadevanjih za izboljšanje prehranjevalnih navad naših državljanov sodelujemo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Deli naprej