Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Specialni Zdravko na poletnih igrarijah ‘Igraj se z mano’ spodbuja zdravo prehrano in telesno aktivnost!

Društvo za kulturo inkluzije je, tako kot že mnogo let do sedaj, v prejšnjih tednih organiziralo počitniško varstvo, namenjeno otrokom in mladostnikom iz rednih šol ter njihovim vrstnikom s posebnimi potrebami. Letošnje tri termine, ki so potekali med 29. junijem in 3. julijem, 17. in 21. avgustom ter med 24. in 28. avgustom, je organizacijsko ekipo obogatilo največje število mladostnikov s posebnimi potrebami do sedaj. Ti so se vključevali tako kot pomočniki vzgojiteljev ter so ob njihovi podpori pripravljali različne športno-gibalne aktivnosti, pa tudi kot podpora pri serviranju in pripravi zdravih obrokov.

Trije tedni so bili dovolj, da smo  našim mladim udeležencem pokazali, da je zdrav način življenja ne le koristen, ampak tudi zabaven. V vsakodnevno jutranjo rutino smo tako preko različnih sodelovalnih iger v heterogenih skupinah vključili telovadbo, katere namen je bil razvoj gibalnih spretnosti in koordinacije ter seveda tudi nepogrešljiva komponenta – zabava.

Cilj jutranje telovadbe je bil udeležencem na zabaven način pokazati različne gibalne vaje z namenom, da bi se udeleženci tudi po povratku v šolske klopi naučene igre lahko igrali med odmorom in vanje vključevali tudi svoje prijatelje. Prav tako smo poudarjali pomen pitja dovoljšne količine vode, zato nas je vselej spremljala steklenica vode.

Drugi del zdravih navad, ki smo jih v teoriji in praksi predajali udeležencem varstva, pa je bil vezan na zdravo prehrano. Počitniško varstvo je tako potekalo brez sladkarij; te smo raje nadomestili z raznolikimi sadnimi malicami ter zajtrki, ki so vsebovali tudi veliko zelenjave.

Pozornost naših otrok je posebej pritegnila priprava zdravih malic. Poleg same priprave, smo otroke naučili tudi tega, kako speči zdrave piškote brez sladkorja in moke. Vse delavnice so bile prilagojene otrokom na način, da bi naučeno lahko udejanjali tudi doma.

Specialni Zdravko je program, ki je namenjen ozaveščanju ter predvsem spodbujanju otrok in mladostnikov z motnjo v duševnem zdravju k zdravemu življenjskemu slogu. Preko programa Specialni Zdravko se skupaj z našima partnerjema, BIC Ljubljana in Centrom Janeza Levca Ljubljana osredotočamo predvsem na to, da vključene v projekt ozaveščamo tako glede pomembnosti rednega gibanja ter ubiranja alternativnih načinov mobilnosti, kot so kolesarjenje, rolanje ali hoja, kot tudi glede pomembnosti redne in zdrave prehrane. Ta naj vsebuje več sveže zelenjave in sadja ter čim manj predelanega sladkorja.

Program sofinancira Ministrstvo za zdravje in je del izvajanja Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025 Dober tek, Slovenija. Namen nacionalnega programa je izboljšati prehranjevalnih in gibalnih navad prebivalstva, s ciljem zmanjšanja kroničnih nenalezljivih bolezni.

Učencem želimo uspešno, zdravo in aktivno šolsko leto!

Vabimo vas tudi k spremljanju vsebin na: www.drustvozakulturoinkluzije.eu.

Deli naprej