Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Rezultati izbora najbolj inovativnih živil leta 2021

Slovensko živilsko industrijo epidemija postavila pred nove izzive, ki jih naslavlja tudi z razvojem in inovacijami

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi, kmetija Kukenberger za ekološki jogurt domače jabolko, Ljubljanske mlekarne za sadni skutici Mu Muki borovnica in malina, Mercator IP za izdelke iz Linije Minute, pripravljene bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo, Žito za linijo brezglutenskih kruhov Bee free in Malinca v sodelovanju z BeLife za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom maline. Izobraževalni center Piramida Maribor pa je prejel posebno nagrado za inovativnost izdelkov iz študentskih programov za pirin polnozrnati kruh z manj soli. Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju polnozrnatih izdelkov. V tej skupini izdelkov je nagrado prejel Spar Slovenija za polnozrnati kruh. Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že sedmo leto.

Raziskave kažejo, da so se v zadnjem letu nakupovalne navade in nekateri drugi vidiki odnosa potrošnikov do hrane pomembno spremenili. Nakupovanje hrane je postalo bolj načrtno in povečalo se je zanimanje za lokalno pridelano hrano, kar lahko tudi v bodoče pripomore k povečanemu povpraševanju po v Sloveniji proizvedenih živilih. Obenem so se številni lokalni dobavitelji v času epidemije še bolj povezali z živilsko industrijo in trgovskimi verigami, kar se kaže na povečani ponudbi kakovostnih slovenskih izdelkov na tržišču.

Potrošniki poleg kakovosti, cenovne konkurenčnosti in lokalnega porekla surovin od proizvajalcev pričakujejo tudi inovativen razvoj v smeri izboljševanja sestave živil.  Mnoga na novo razvita živila so lahko zelo inovativna in imajo najrazličnejše prednosti, informacije o tem pa pogosto ne pridejo do potrošnika. Ob uvajanju na tržišče nova inovativna živila pogosto ciljajo na precej nišno tržišče, proizvodnja pa je običajno povezana z visokimi začetnimi vlaganji, zato se domači proizvajalci v hudi mednarodni konkurenci z velikimi napori borijo, da bi takšna živila dosegla potrošnike in tudi dolgoročno obstala na tržišču. Da bi potrošnikom predstavili izstopajoča inovativna živila ter podprli inovativnost živilske industrije, je Inštitut za nutricionistiko že sedmo leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila. Na razpisu so obravnavali 81 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v posameznih kategorijah.

Ker epidemiološka situacija ni omogočala izvedbe običajne razglasitve, so obrazložitve nagrad in video posnetki z odzivi nagrajencev objavljeni na spletni strani Inštituta za nutricionistiko

Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov ob uporabi posebnega znaka. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje – Dober tek Slovenija.

Deli naprej