Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Praktične delavnice zdrave prehrane na delovnem mestu

V kranjskem podjetju, ki pripravlja malice za številne zaposlene, je 25. maja 2019 v izvedbi NIJZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje) potekala praktična delavnica priprave zdravih obrokov.
Tokratni modul usposabljanja je bil zasnovan za podjetja, ki zagotavljajo lastno ponudbo obrokov za zaposlene oziroma nudijo prehrano podjetjem kot zunanji izvajalci. Udeleženci so pod vodstvom učitelja kuharstva preizkusili nekaj novih receptur, ki ustrezajo standardom zdravega in uravnoteženega obroka in jih bodo lahko ponudili zaposlenim za katere dnevno pripravljajo obroke.

Učitelj kuharstva je udeležencem podal tudi predloge in usmeritve glede izboljšanja obstoječih jedilnikov v delovnih organizacijah. V okviru delavnice je bil poudarek tudi na zmanjševanju soli v obrokih in uvajanju svežih zelišč in začimb za izboljšanje okusa. Zaposleni kuharji so povedali, da se že sedaj trudijo, da jedi manj solijo, a hkrati to zaznavajo kot težavo, saj določeni odjemalci njihove jedi ocenjujejo kot premalo slane in zato neokusne. Ugotovili so, da se z dodatkom pravih zelišč da odlično nadomestiti sol in kljub temu doseči polnost okusa.

Razvoj pilotnega modela usposabljanja in njegovo testno izvajanje poteka s pomočjo sofinanciranja Ministrstva za zdravje v okviru izvajanja Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, Dober tek Slovenija.

Deli naprej