Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Portal Prehrana.si: potrebe po vnosu vitamina D so jeseni in pozimi večje

V deževnih in oblačnih dneh, ko sonca ne vidimo prav pogosto, je možnost pomanjkanja D vitamina večja. Kaj je D vitamin, kako ga naše telo samo prideluje, kateri so najboljši prehranski viri, kako smo ga lahko deležni tudi pozimi, itd., …. si lahko preberete na portalu prehrana.si.

Portal, ki velja za enega med uspešnejšimi sofinanciranimi programi leta 2019, sofinancira Ministrstvo za zdravje in deluje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje  – Dober tek Slovenija.

Dnevne potrebe po vitaminu D lahko na področju Slovenije med pomladjo in jesenjo pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu. Zmerna izpostavljenost pomeni že sprehod na prostem, če so soncu izpostavljene roke in obraz. Torej – za ustrezno preskrbljenost ni potrebno posebno izpostavljanje soncu. Pretirano sončenje celo škodi zdravju kože in predstavlja tveganje za razvoj kožnega raka. Sončenje tudi ne bo prispevalo k bistveno večji tvorbi vitamina D, saj ima telo posebne varovalne mehanizme za omejevanje biosinteze tega vitamina, ki je v previsokih količinah sicer škodljiv.

Deli naprej