Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Omogočimo otrokom aktivno pot v šolo!

V času epidemije je redno gibanje na prostem postalo še pomembnejše kot sicer. Pot v šolo s kolesom, skirojem ali peš je odlična priložnost, da se otroci vsak dan že pred poukom razgibajo, nadihajo svežega zraka in bolj zbrano začnejo pouk. Starši imajo odločilno vlogo pri tem, kako gredo otroci v šolo, občine pa pri tem, kako dobri so pogoji za hojo in kolesarjenje otrok in drugih prebivalcev v naših naseljih.

Ob začetku novega šolskega leta si vsi želimo, da bi izvajanje pouka potekalo čim bolje. Ob tem je letos, bolj kot kadar koli prej, zdravje osrednja skrb učiteljev in staršev.

Obvladovanje epidemije COVID-19 je spomladi narekovalo zaprtje šol. Otroci so se skupaj z večino odraslih preselili med domače zidove in vsi smo zelo živo začutili, kako pomembno je za naše zdravje gibanje na prostem, in kako zelo prijetna so lahko naselja brez avtomobilskega prometa.

Zaradi pomena redne telesne dejavnosti za zdravje Ministrstvo za zdravje podpira program Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga izvaja IPoP – Inštitut za politike prostora v sodelovanju s CIPRA Slovenija, društvom za varstvo Alp. Program nadaljuje leta 2015 začeta prizadevanja za izboljšanje zdravja otrok s spodbujanjem hoje in kolesarjenja v šolo. Najbolj je prepoznaven po Pešbusu in Bicivlaku, v aktualnem obdobju pa širi dejavnosti na načrtovanje hoji prijaznega okolja in zdravih mest.

Eno od najpomembnejših spoznanj programa so v preteklih letih prispevali šolarji – če bi lahko izbirali, bi večina najraje hodila v šolo s kolesom, rolko ali peš. Pravijo, da jim je všeč, kako aktivna pot vpliva na njihovo počutje in na okolico šole, ki je brez avtomobilov prijetnejša, varnejša in bolj zdrava.

V skladu z epidemiološkimi razmerami sta hoja in kolesarjenje najboljši način prihoda v šolo. Staršem zato ekipa programa Aktivno v šolo in zdravo mesto priporoča, da spodbudijo otroke, da gredo v šolo peš ali s kolesom, če je to možno. Če so jih primorani voziti, naj jih odložijo nekaj sto metrov pred šolo, šola in občina pa lahko uredita postaje »Poljubi in odpelji«. Če je organiziran šolski prevoz, naj šoli predlagajo, da se tudi šolski avtobus ustavi prej in omogoči tem otrokom, da vsak dan prehodijo del poti v šolo peš. Tudi Pešbus  je ob spremljanju epidemioloških razmer eden od načinov podpore mlajših otrok pri aktivni mobilnosti, ob upoštevanju splošnih navodil varne rabe javnega prostora in splošnih  preventivnih ukrepov. Njihov trud bo poplačan z zdravjem in dobrim počutjem otrok v šoli in prostem času.

Epidemija je bila priložnost, da smo vsi v vsakdanje življenje vnesli več rednega gibanja, zdaj lahko iz tega razvijemo nove, zdrave potoval ne navade. Pot v šolo je idealna vsakodnevna telesna dejavnost za šoloobvezne otroke in hkrati dobro izhodišče za ustvarjanje hoji prijaznega bivalnega okolja. Občinam program Aktivno v šolo in zdravo mesto priporoča, da temeljito podprejo šole pri spodbujanju aktivnega prihoda otrok v šolo, ambiciozno načrtujejo šolske poti in ukrepe zapiranja šolskih ulic in umirjanja prometa v okolici šol ter jih povežejo v lokalni načrt hodljivosti skupaj z drugimi ukrepi za ustvarjanje zdravega, hoji prijaznega bivalnega okolja.

Več o programu spletni strani aktivnovsolo.si in na facebook.com/aktivnovsolo/.

 

 

 

Deli naprej