Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Napoved: Ustvarjalnost za trajnostni razvoj – Kulturni bazar 2023, 31. marec 2023

logotip Kulturnega bazarja

Kulturni bazar je največje strokovno usposabljanje na področju kulturno-umetnostne vzgoje, pri katerem vsako leto sodeluje tudi Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Skozi program dneva se bomo letos spraševali, kaj je trajnostni razvoj, kako ga razumemo v polju kulture in umetnosti, kakšno mesto imata kultura in umetnost pri ustvarjanju trajnostne prihodnosti, kaj je in bo v prihodnje sploh vredno vedeti in znati ter kaj in kako poučevati za prihodnost?

Plenarna govorka bo dr. Polonca Lovšin, arhitektka in umetnica, s predavanjem Ne le za dobro ljudi, temveč vsega planeta. Dr. Gregor Torkar, Pedagoška fakulteta UL, pa nas bo nagovoril  s predavanjem Ko bo prišla pomlad: vzgoja in izobraževanje za trajnostno prihodnost. Sledilo bo več kot 50 različnih dogodkov.

 Program Kulturni bazar 2023  zajema vsebine celotnega dogodka. V okviru medresorskega sodelovanja izpostavljamo dva dogodka.

Na dogodku Skozi kulturo o zdravi pre(hrani) nekoč in danes bodo sodelovali Pokrajinski muzej Maribor, Društvo Vesela kuhinja, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Šolski center Nova Gorica – Biotehniška šola Šempeter pri Gorici.

Dogodek bo uvedlo predavanje Nives Cvikl, etnologinje in kulturne antropologinje, muzejske svetovalke v Pokrajinskem muzeju Maribor. Predstavila bo zgodovino prehranjevanja na naših tleh s poudarkom na večni želji človeka, da doseže in živi v obliki prehranskega blagostanja. Predstavljeni bodo surovine in živila, ki so v določenem zgodovinskem trenutku veljali za prestižne, ter razlogi za to, predavateljica se bo dotaknila tudi koncepta bogate in revne (pre)hrane. Poudarek bo na dejstvu, da v prehrani in gastronomiji zadnjega obdobja zaradi ozaveščenosti in trajnostne naravnanosti ponovno spodbujamo lokalno prehrano.

Anka Peljhan, vodja projekta Kuhnapato, bo predstavila projekt, ki z motivacijskimi pristopi povezuje formalni in neformalni učni proces, spodbuja mlade k zdravemu, trajnostnemu in tako predvsem odgovornemu načinu življenja. S pripravo tradicionalnih zdravih obrokov v šolskih kuhinjah oziroma gospodinjskih učilnicah otroci in mladostniki premikajo meje za sprejemanje zdrave pre(hrane) ter gradijo pozitiven odnos do zdravih lokalno značilnih jedi med vrstniki.

Na šolah, kjer izvajajo programe gostinstva in turizma, je trajnostno naravnano povezovanje gastronomije, turizma in kulturne dediščine v samem središču kurikula. Andrejka Pisk Rutar iz Biotehniške šole Šolskega centra Nova Gorica bo prikazala projekt Skuhajmo zgodbo, s katerim so želeli povečati zanimanje za raziskovanje kulturne dediščine, kulture prehranjevanja ter primerov dobrih praks, da bi odkrili nove možnosti za pripravo tradicionalnih jedi na sodoben način in s tem ustvarili inovativno gastronomsko ponudbo. Cecilija Božnik iz Srednje šole za gostinstvo in turizem v Celju pa nas bo popeljala Z žlico po Sloveniji, in to ne samo kulinarično, ampak tudi filatelistično in etnološko. Jedi, ki so predstavljene na priložnostnih znamkah, so dijaki povezali v pravo kulinarično doživetje tradicije v povezavi s sodobnimi trendi.

Pripovedovalka Katja Preša, ki bo tudi vodila dogodek, bo iz zakladnice pripovednega izročila izbrala zgodbe, v katerih se pojavlja motiv hrane (kaše, pšenice, sadja, itd.). Predstavila bo tudi izbor kakovostne literature na temo (pre)hrane.

Ob 17. uri vas vabimo na medresorsko predstavitev potencialov povezovanja (2. preddverje). Dogodek bo povezal zdravo lokalno (pre)hrano, kulturno dediščino, umetnost in turizem ter trajnost. Udeleženci dogodka bodo spoznali in poskusili zaščitene slovenske jedi.

Ves dan se bo mogoče Na  razstavnem prostoru Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo predstavljeni preventivni programi za otroke in mladostnike.

Udeležba je brezplačna, na dogodke se je potrebno prijaviti. Program in prijavnico najdete  na spletni strani Kulturnega bazarja.

 

O Kulturnem bazarju

Jubilejni, petnajsti Kulturni bazar pripravljamo Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za naravne vire in prostor, Andragoškim centrom Slovenije ter CMEPIUS-om pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO. Izvršni producent prireditve je Cankarjev dom v Ljubljani. Medijski partner dogodka je 3. program Radia Slovenija.

Deli naprej