Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Naj se uspešen dan začne z doma pripravljenim zajtrkom

Letošnja Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk sta jubilejna, saj ju obeležujemo  že deseto leto. Še bolj kot to, pa ju zaznamuje epidemija covid-19, ko šole in vrtci ostajajo zaprti, veliko zaposlenih dela od doma, ali pa čaka, da bodo lahko spet nadaljevali s svojim delom. Da nam bo lažje, si ustvarimo prijetno okolje doma v krogu družine. Skupaj z otroci preizkusimo kakšen recept Kuhnepato, med katerim jih je kar precej za zdrav in okusen zajtrk. Sprejmimo izziv in poskrbimo za svoje zdravje – za zdrave obroke in gibanje. S primerno telesno dejavnostjo odlično poskrbimo, da se hranila, ki smo jih zaužili, v telesu primerno porabijo in ga okrepijo. Oboje, užitek ob hrani in gibanje, nam bo prineslo prepotrebno sprostitev.

Omejevanje širjenja novega koronavirusa nas trenutno vse postavlja pred številne izzive. Spremembe, ki smo jim priča, bodo lahko vplivale na naše prehranske navade in način življenja, tudi ko bo epidemija končana. Prehrana je vedenjski dejavnik, ki ga v tem času lahko koristno spremenimo, še posebej, če doslej ni podpiral našega zdravja. Tudi z omejitvami dostopa do določene vrste hrane, finančnimi omejitvami ter slabšimi kuharskimi veščinami lahko sestavimo zdrave obroke in se bolj redno prehranjujemo.

Zajtrk je prvi in zato tudi najpomembnejši obrok dneva, saj z njim dobimo energijo za gibanje, razmišljanje in ustvarjanje. Zajtrk pa je tudi priložnost za druženje za skupno mizo. Kadar je ta obložena z dobrotami, kot nam jih ponuja Tradicionalni slovenski zajtrk, nam pričara dodatno praznično vzdušje.

Veliko koristnih informacij o zdravem načinu prehranjevanja lahko najdete na portalu Prehrana.si , katerega delovanje omogoča Ministrstvo za zdravje. Za lažje načrtovanje prehrane v času pandemije covid -19 pa vam v nadaljevanju predstavljamo tudi enostavna priporočila in nasvete za zdravo prehrano v času pandemije in izhodu iz nje.

 

Kuhanje in priprava hrane je lahko tudi prijetno

Mnogi starši smo pred velikimi izzivi, kako sočasno izvajati vlogo starša, učitelja, zaposlenega, kuharja…

Da bi vsaj malo omilili zadrego, kako pristopiti k zdravi prehrani, vam predlagamo, da prelistate Prehranske nasvete, namenjene posameznikom in družinam v času nove virusne bolezni covid -19 , ki  so jih pripravili prehranski strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Predlagamo vam tudi, da v pripravo obrokov vključite vse družinske člane, predvsem otroke, in tako zamudna opravila, kot so lupljenje in rezanje zelenjave, skrajšate in naredite prijetnejša. Kuhanje nas lahko dodatno povezuje. Je kreativno, zabavno in poučno, kar nam že vrsto let dokazujejo otroci, vključeni v projekt Kuhnapato. V okviru njihovih večletnih kuharskih mojstrovin so nastale kuharske knjižice  z zanimivimi recepti. Njihova neprecenljiva vrednost je,  da to niso nedosegljivi recepti svetovnih kuharskih mojstrov z oddaljenih celin in s sestavinami, za katere še nismo slišali , pač pa so to jedi, ki so bile mnoge že pozabljene,  iz naše kulturne dediščine pa so jih izbrskali otroci. Vse jedi so iz sestavin, ki rastejo v domačem okolju. S svojimi vrhunskimi kuharskimi mojstrovinami, ki so dokumentirane z recepti in fotografijami, so otroci dokazali, da zmorejo, hočejo in z velikim navdušenjem pripravljajo zdrave tradicionalne obroke.

Skupaj z otroci preizkusimo kakšen recept Kuhnepato in se podajmo v dogodivščino domače kuhinje. Sprejmimo izziv in poskrbimo za svoje zdravje – za zdrave obroke in gibanje. S primerno telesno dejavnostjo odlično poskrbimo, da se hranila, ki smo jih zaužili, v telesu primerno porabijo in ga okrepijo. Oboje, užitek ob hrani in gibanje, nam bo prineslo tudi prepotrebno sprostitev. Spodbujamo vas, da ob upoštevanju priporočil za preprečevanje prenosa okužbe s koronavirusom ostanete optimistični in vsaj zmerno telesno dejavni.

 

 

Deli naprej