Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Na Kulturnem bazarju že vrsto let gradimo zavest o zdravem prehranjevanju in prehranski kulturni dediščini

Danes v Cankarjevem domu poteka tradicionalni Kulturni bazar,  največja slovenska izobraževalna prireditev za delavce v vzgoji in izobraževanju. Ob Mednarodnem letu sadja in zelenjave izpostavljamo pomen spodbujanja uživanja zelenjave in sadja pri otrocih.

V sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za kmetijstvo in Zavodom RS za šolstvo je potekal izobraževalni sklop Sadje in zelenjava v prehranjevalni kulturi na Slovenskem. Vodila ga je mag. Polona Sketelj iz Slovenskega etnografskega muzeja. Udeležencem je predstavila razvoj sadjarstva in pridelave zelenjave na Slovenskem, pomen sadja in zelenjave v nekdanjih in sodobnih prehranjevalnih navadah (plodovi, njihova predelava, uporaba v zdravilne namene), samooskrbovanje in lokalno oskrbo v preteklosti in sodobnosti, vključno z avtohtonimi in domačimi sortami. Ob konkretnih primerih pregovorov in rekov, šeg in navad so se udeleženci seznanili tudi simbolnim pomenom sadja in zelenjave in  razmišljali o pomenu sadja in zelenjave v sodobnem življenju Slovencev.

Sledila je predstava oz. sadno-zelenjavni koncert  »A te lahko pojem? A smem?«, v produkciji Vodnikove domačije, ki bo služila kot orodje za pogovore na to temo v šolskem okolju in bo del ponudbe kulturno-umetnostne vzgoje za šole v naslednjem šolskem letu.

V preddverju Cankarjevega doma so potekale predstavitve programov Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje na področju spodbujanja zdrave prehrane in telesne dejavnosti za zdravje, ki so del Nacionalnega programa Dober tek, Slovenija.

Osrednja tema letošnjega Kulturnega bazarja je Umetnost–znanost–tehnologija–izobraževanje: misliti prihodnost danes, posebna pozornost pa je bila namenjena tudi 30. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije. Več informacij o bogatem programu in prijavi najdete tu.

 

Ministrstvo za zdravje na Kulturnem bazarju kot partner sodeluje že 7. leto. Z organizatorji in drugimi partnerji (Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kmetijstvo, Ministrstvo za gospodarstvo in drugi) skupaj spodbujamo zdravo prehranjevanje in  preživljanje aktivnega in kakovostnega prostega časa otrok in mladih, vključno s športom in kulturo.

Deli naprej