Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Konferenca »Skupaj za zdrav življenjski slog«

naslovnica programa konference

V sredo 22. in četrtek, 23. maja 2024 v organizaciji NIJZ poteka konferenca »Skupaj za zdrav življenjski slog«, z namenom pospeševanja zmanjševanja debelosti, kar je tudi cilj Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek, Slovenija za obdobje 2015-2025.

Aktivnosti so povezane tudi z Zagrebško deklaracijo, ki je bila sprejeta na srečanju soprog in soprogov predsednikov/predsednic držav v Zagrebu. Konferenca bo naslovila vse kazalnike (otroške) debelosti, s predstavitvijo aktualnih podatkov, program in aktivnosti, ki potekajo na tem področju v Sloveniji in širše. Obenem bo podlaga za planirano vrednotenje nacionalnega programa ter pripravo novega, za naslednje desetletje.

Osvetlila bo pomen zdravega življenjskega sloga različnih populacijskih skupin ter celovito naslovila problematiko prehrane, telesne dejavnosti in nekatere s tem povezane kronične bolezni, opredelila bo vlogo politike, ukrepov ter programov preventive in promocije zdravja v Sloveniji in širše, predvsem v okviru nacionalnega programa Dober tek, Slovenja in akcijskih načrtov Svetovne zdravstvene organizacije.

Kazalniki debelosti so edini, pri katerih globalno ne spremljamo napredka, ki je bil predviden s SZO cilji »Best-buys« za kronične nenalezljive bolezni. Zato je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) predlagala dodatne aktivnosti, povezane s preprečevanjem debelosti in otroške debelosti v populaciji – WHO Acceleration Plan to STOP Obesity. Posamezne države smo bile izbrane v vlogi naprednih držav, ki lahko prikažejo aktivnosti in dosežke.na sliki dr. Marjeta Recek v času nagovora

Konferenca poteka v Grand Hotelu Union, 22. in 23. maja 2024.

Program konference je na voljo na naslednji povezavi.

Drugi dan konference, 23. maja 2024, bo konferenca v živo predvajana preko Youtube kanala NIJZ.

Dogodek financira Ministrstvo za zdravje.

 

 

Deli naprej