Konferenca prehrana ljudi – zdravje prebivalcev, Slovenija navdušuje s projektom Kuhnapato

22. in 23. novembra se je na Dunaju odvijala mednarodna konferenca »Prehrana ljudi – zdravje prebivalcev. Naproti zdravim in trajnostnim živilskim sistemom« (»People’s Food – People’s Health – Towards healthy and sustainable European food system«) pod okriljem avstrijskega predsedovanja Evropski uniji.

Zavedanje o zdravju in zdravem življenjskem slogu se vse bolj krepi v zahodnih družbah, hkrati pa se povečuje razširjenost kroničnih bolezni povezanih z neustrezno prehrano. Globalno breme bolezni kaže na nove izzive, saj se zaradi debelosti in kronično nenalezljivih bolezni povečujejo stroški za zdravljenje teh bolezni, zmanjšuje pa se tudi zmožnost za delo. Nastala situacija odraža nujno potrebo po iskanju novih rešitev v korist ljudi, družb in širšega gospodarstva.

Konferenco je organiziralo avstrijsko ministrstvo za delo, socialne zadeve, zdravje in varstvo potrošnikov z namenom izmenjave izkušenj in obetavnih praks ter odpreti razpravo o skupnih koristih sodelovanja med zdravstvenim in živilskim sistemom, saj sta uravnotežena prehrana in oskrba z zdravju koristnimi živili ključna elementa, ki lahko prispevata k obvladovanju naraščajoče debelosti. Zdravi in trajnostni živilski sistemi ne bodo prispevali le k zdravju prebivalcev, ampak bodo doprinesli številne koristi za naše naravno okolje, gospodarstvo ter izboljšali socialno varnost in dobro počutje ljudi.

Slovenijo je na dogodku zastopala državna sekretarka Ministrstva za zdravje Pia Vračko, ki je poudarila pomen zagovorništva zdravja v vseh politikah, tudi pri iskanju trajnostnih in pravičnejših živilskih sistemov. Izrazila je podporo t.i. Dunajski zavezi-načrtu, ki vodi k zdravim in trajnostnim evropskim živilskim sistemom in s tem vpliva na dobrobit ljudi, okolja in širše družbe.

Ker je bil eden izmed večjih poudarkov konference tudi izmenjava najboljših praks iz držav članic EU in iskanje novih načinov za inovacije, je bila Slovenija povabljena, da predstavnikom evropskih ministrstev za zdravje, kmetijstvo ter organizacijam, ki se zavzemajo za trajnostni načina življenja v Evropski uniji, predstavi odlične večletne aktivnosti projekta Kuhnapato.

Projekt Kuhnapato, ki ga ob sofinanciranju Ministrstva za zdravje izvaja ga. Anka Peljhan, je bil na podlagi prijavljenih kandidatur izbran med 10 najboljših praks na področju spodbujanja k zdravemu in trajnostnemu življenju otrok. Projekt z med-vrstniškim vplivom nagovarja sošolce in veča zanimanje za zdrava, lokalna živila, povečuje zavedanje o kulturni identiteti in ne nazadnje, pomembno vpliva na manj zavržene hrane v šolah. Zaradi svoje drugačnosti, ki ga odlikujejo praktični in motivacijski pristop, aktualnost in povezanost raznolikih področij in deležnikov, je požel veliko zanimanja.

Deli naprej

ENG