Kako zmanjšati količino zdravju škodljivih trans maščob v prehrani?

Trans maščobe v živilih škodujejo zdravju. Največje količine le-teh se nahajajo v živilih, pripravljenih z uporabo delno hidrogeniranih rastlinskih maščob. Čeprav so v zadnjih letih odgovorni proizvajalci živil z uvedbo novih tehnologij in kakovostnejših surovin uspeli bistveno zmanjšati količino trans maščob v živilih, so presenetljivi rezultati zadnjih raziskav, ki kažejo, da je na tržišču Slovenije in Balkanskih držav še vedno veliko živil, ki vsebujejo te zdravju škodljive snovi.

V večini EU držav in tudi pri nas količina trans maščob v živilih ni zakonodajno omejena, vendar pa smo v Sloveniji naredili korak naprej in ” kot enega ključnih ciljev Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025 zapisali tudi zmanjšanje vnosa trans maščob”, je na današnji strokovni konferenci povedala dr. Marjeta Recek, vodja Sektorja za obvladovanje nalezljivih bolezni, hrano in okolje na Ministrstvu za zdravje. Za manjši vnos trans maščob lahko potrošniki veliko naredimo tudi sami, predvsem s pozorno izbiro živil, ki ne vsebujejo delno hidrogeniranih rastlinskih maščob.

Deli naprej

ENG