Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Izšla je knjiga Slovenian Gradnma’s kitchen

V okviru projekta Kuhnapato, ki poteka že osmo leto, in deluje pod okriljem Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, je nastala knjiga o okusni slovenski dediščini. Slovenian Grandma’s kitchen je knjiga v angleškem jeziku, ki vsebuje 156 tradicionalnih slovenskih receptov.

 

Nastala je na podlagi 7 knjižic v slovenskem jeziku, ki vsebujejo preko 1.500 okusnih tradicionalnih receptov z zgodbami o kulturnem ozadju. Atraktivne jedi posameznih slovenskih regij, pripadajoče cerkvenim ali posvetnim praznikom, postnim ali po-prazničnim obdobjem, kmečkim opravilom ter ostalim kulturnim mejnikom ali pa so le-te le zaznamovale revščino in edini izhod za vsakodnevni obrok. Recepti so rezultat osemletnega dela projekta Kuhnapato in raziskovanja otrok po lastni kulinarično – kulturni dediščini, ki jedi naših prednikov spretno pretvarjajo v današnje potrebe telesa.

 

Dodatna spodbuda za nastalo knjigo je bila odmevna aktivnost v letu 2017 ob iniciativi Ambasade RS v Washingtonu. Županja Washingtona je 10. maj razglasila za Slovenski dan hrane in takrat so organizirali slovenske obroke za vse javne šole omenjenega mesta ali 50.000 otrok. V ta namen smo ob spodbudi in s pomočjo Urada vlade RS za komuniciranje izdali kratko zbirko slovenskih jedi, ki smo jo podarili vsem tamkajšnjim šolam.

 

Več o  na www.kuhnapato.si, in na Facebook: Kuhnapato Projekt

Deli naprej