Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Redna telesna dejavnost je med najpomembnejšimi varovalnimi dejavniki za dobro zdravje

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije je danes predstavilo nadaljevanje akcije Pravi moški, namenjeni ozaveščanju širše javnosti o problematiki raka pri moških. S sloganom Zakorakaj k zdravju v akciji letos poudarjajo pomen redne telesne dejavnosti, ki občutno zmanjša tveganje, da bi zboleli za rakom.

Predstavitve se je udeležila tudi državna sekretarka Jožica Maučec Zakotnik, ki je navzočim najprej predstavila nekaj podatkov: Slovenija je med 10 EU državami, kjer je umrljivost pri moških zaradi raka na 1. mestu! Raki, zaradi katerih moški najpogosteje umirajo so še vedno kadilski raki, daleč na prvem mestu še vedno rak pljuč, raki v področju glave in vratu, ledvic in mehurja. Kljub upadu kadilskih navad pri slovenskih moških, ki se že kaže v pomembnem upadu obolevnosti zaradi raka pljuč, smo letos sprejeli zavezo, da bo Slovenija v nekaj desetletjih postala družba brez tobaka. Na drugem mestu pa umirajo moški zaradi raka debelega črevesa in danke. Rezultati presejalnega programa SVIT kažejo zelo spodbudne rezultate, saj je v zadnjih letih obolevnost zaradi raka debelega črevesa in danke pri moških, ki se udeležujejo programa SVIT, pomembno upadla. Bolezen odkrivamo v stadijih, ko je praktično ozdravljiva. Še vedno pa je udeležba pri moških v programu dosti nižja kot pri ženskah in nujno je, da v program SVIT privabimo še več moških.  Zdrava prehrana in gibanje sta pomembna varovalna dejavnika pred rakom in tudi pred drugimi kroničnimi boleznimi.  Po zadnjih najnovejših podatkih čezmerna teža v vseh starostnih skupinah moških žal še vedno narašča. Razveseljiv pa je podatek, da se je trend debelost pri moških v starosti več kot 35 let pričel zniževati, vendar pa se v skupini od 25 do 34 let še vedno povečuje.

 “Na ministrstvu se zavedamo, da je država tista, ki oblikuje ustrezne pogoje za razvoj zdravih navad, kot tudi njihovo ohranjanje pozno v starosti. Zato ostajamo zavezani in še krepimo svoje aktivnosti na področju preventive in preprečevanja kroničnih bolezni, ” je povedala Zakotnikova in nadaljevala: “Nacionalni program “Dober tek Slovenija – zdravo uživaj in več gibaj” postaja blagovna znamka mnogih deležnikov, ki prispevajo k uresničevanju ciljev programa. Bolj zdrave prehranjevalne navade in več telesne dejavnosti med prebivalci bomo dosegli le, če se bomo pri izvajanju ukrepov še bolje povezovali in delovali v sinergiji, tako med različnimi resorji, stroko, industrijo ter tudi z nevladnimi organizacijami. Prav zato smo veseli, da ste v okviru kampanje Pravi moški pod drobnogled vzeli telesno dejavnost – aktivnosti tako za bolnike kot tudi za zdrave moške. Telesna dejavnost je vendar za bolnike izrednega pomena, hoja, ki jo v vaši kampanji izpostavljate, pa univerzalna aktivnost za vse.”

Ministrstvo za zdravje v akciji Pravi moški sodeluje že drugič. Zakotnikova je povedala: “Lani smo v akciji spoznali neprecenljivo moč povezovanja skupnih aktivnosti države in vas, cenjene nevladne organizacije, Društva onkoloških bolnikov Slovenije, zato vašo akcijo podpiramo tudi letos. Še več, naše zaupanje za nadaljnje sodelovanje ste pridobili tudi v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje programov varovanja in krepitve zdravja do konca leta 2019. Veseli smo, da lahko izdatneje podpiramo dobre programe. ”

V lanski akciji smo moške spodbujali, da morajo bolj dejavno skrbeti za svoje zdravje in da jim je ob težavah na voljo dobra zdravstvena oskrba, letos pa sporočamo: “Redna telesna dejavnost je med najpomembnejšimi varovalnimi dejavniki za dobro zdravje in predvsem moški v zrelejših letih zamujate priložnosti za to, da bi bolje poskrbeli zase. Zato moški, aktivirajte se, ne pozabite, da telesno aktivno življenje koristi najprej vam, pa tudi vsem, ki vam bodo ob tem sledili”, je moške nagovorila državna sekretarka Zakotnikova in zaključila: “Skupaj za družbo zdravja je geslo, ki mu sledimo na ministrstvu za zdravju. Skupaj z vami, z Društvom onokoloških bolnikov in skupaj z vsemi moškimi, ki jih bo projekt Pravi moški spodbudil k telesnim aktivnostim!

Deli naprej