Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Gojimo, hranimo, ohranjajmo – pridelujemo in kuhajmo doma

Letošnjemu svetovnemu dnevu hrane, ki ga obeležujemo po vsem svetu 16. oktobra, je Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) namenila slogan »Gojimo, hranimo, ohranjajmo«, saj želi dati priznanje lokalni pridelavi oziroma predelavi hrane ter opozarja na zdržnost prehranskih sistemov. Poleg tega nas nagovarja k solidarnosti in skrbi za najranljivejše prebivalce, kar je še zlasti pomembno v času Covid-19 krize, ki je dobila ponovni zagon.

Ob upoštevanju priporočil za preprečevanje prenosa okužbe s koronavirusom ostanete optimistični, se zdravo prehranjujte in bodite čimbolj redno telesno dejavni, saj s tem krepite svoje zdravje.

Omejevanje širjenja novega koronavirusa (SARS-CoV-2) nas trenutno vse postavlja pred številne izzive.  To so omejitve dostopa do hrane, finančne omejitvami ter slabše kuharske veščine. K večanju zanimanja za pripravo hrane lahko pripomore popularizacija kuharskih oddaj, pri krepitvi konkretnih kuharskih veščin otrok in družin pa pomembno prispeva program Kuhna pa to, ki ga ministrstvo sofinancira že več let. Letošnji program zaradi Covid -19 specifike v večji meri vključuje kuharska doživetja otrok v domačih kuhinjah. S  programom se neposredno spodbujajo veščine priprave hrane, krepi se zavedanj o pomenu zdrave, tradicionalne in sveže pripravljene hrane ter posredno spodbuja tudi lastna pridelava na domačem vrtu, kar otrokom in njihovim družinam omogoča aktivnejše preživljanje prostega časa pa tudi sprostitev.

Prehrana in zdravje sta tesno povezana, saj je prehrana tisti vedenjski dejavnik, ki vpliva na naše zdravje, zato je smiselno, da jo v tem času izboljšamo. S tem namenom so prehranski strokovnjaki NIJZ pripravili spletno publikacijo »Prehranski nasveti namenjeni posameznikom in druzinam v casu nove virusne bolezni Covid-19«, kjer so zbrana priporočila, nasveti in odgovorili na številna vprašanja.

Prirocnik_prehranski nasveti v času Covid-19 NIJZ 2020 ( .pdf)

Publikacija in sofinancirani program sta del prizadevanj za izboljšanje prehranjevalnih navad prebivalcev in se izvaja v okviru izvedbe Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj!

Sledite nam na FB Dober tek Slovenija

Deli naprej