Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Festival Igraj se z mano 2022

fotografija otrok v rumenih majicah ob maketi Zdravka

Društvo za kulturo inkluzije in Center Janeza Levca Ljubljana vabita na edinstven mednarodni inkluzivni festival Igraj se z mano. Na njem  se večinska populacija združi z osebami s posebnimi potrebami, Center Janeza Levca kot največja specializirana slovenska izobraževalna institucija se poveže s preko 350 ostalimi šolami, društvi, prostovoljci in drugimi organizacijami iz Slovenije in tujine. Jedro festivala so delavnice s področja športa, umetnosti, ustvarjanja, gledališča, plesa, iger, zdravja, itd., prav vse pa povezuje sodelovanje, spoštovanje, medsebojno razumevanje, kar vodi v odpravo predsodkov in morebitnih ovir.

Gre za velik dogodek, ki poteka že 16. leto zapored na Kongresnem trgu v Ljubljani, med 25. in 28. majem 2022 od 9:00 – 13:00.

V sredo 25.5. bo znotraj festivala predstavljen tudi program Specialni Zdravko kot del aktivnosti Nacionalnega programa Dober tek, Slovenija. Na večjem delavniškem otoku bodo potekale različne aktivnosti za promocijo bolj zdravega prehranjevanja in zadostne telesne dejavnosti med to populacijo.

Letošnji festival bo obogaten še z dodatno humanitarno noto, saj bodo organizatorji zbirali donacije za nakup šolskih in likovnih potrebščin za otroke iz Ukrajine. Štirinajst ukrajinskih šol in nevladnih organizacij je namreč sodelovalo na njihovem mednarodnem likovnem natečaju in tako so prejeli 113 likovnih del, ki že krasijo stene slovenskih izobraževalnih organizacij in galerij. Cel mesec bodo tako zbirali SMS donacije (ključna beseda »IgrajzaUkrajino5« na 1919), glavni humanitarni del pa bo dobrodelni zaključni koncert, v soboto zvečer na velikem odru Kongresnega trga. Z zbranimi sredstvi bodo kupili šolske in likovne potrebščine, jih dostavili v ukrajinske šole ter ko bodo razmere to dopuščale, pri njih organizirali festival, kot ga poznamo pri nas. Pri tem že sodelujejo z vsemi omenjenimi šolami ter veleposlaništvom Slovenije v Ukrajini ter ukrajinskim pri nas.

Organizatorji poudarjajo, da se na festivalu  resnično ceni vsakega posameznika ne glede na njegove različne potrebe, vsak dobi svojo vrednost in svoje mesto v družbi. Festival krepi pomembne družbene vrednote socialnega vključevanja, sodelovanja med različnimi posamezniki, uveljavljanja pravic do enakih možnosti, nediskriminacije in preseganja stereotipov o drugačnosti.

Vljudno vabljeni, da doživite festival iz prve roke tudi vi!

Več: Igraj se z mano – Uresničujemo vključevanje vseh ljudi, ne glede na različnost

Deli naprej