Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dober spanec, bister um, vse dobro

slika 10pravil o spanju

V petek, 18. marca 2022, že petnajstič zapored pod okriljem Svetovne zveze za spanje obeležujemo svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom “Dober spanec, bister um, vse dobro”.  Ta dan je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje ter preprečevanju in obvladovanju motenj spanja v vseh obdobjih življenja. 

Za dober spanec je pomembno: trajanje (dolžina spanja mora biti prilagojena starosti in potrebam), kontinuiteta (spanje mora biti neprekinjeno in nerazdrobljeno) in globina spanja (le dovolj globok spanec obnavlja).

Dobro spanje je ključnega pomena za zagotavljanje kakovostnega življenja, saj prinaša številne koristi za naše zdravje: izboljšuje našo odpornost in imunske odzive (kar je pomembno pri preprečevanju okužb, rakastih obolenj in ostalih kroničnih nenalezljivih boleznih, znižuje krvni tlak in blagodejno vpliva na srce in ožilje), okrepi vrsto možganskih funkcij (vključno s sposobnostjo za učenje, pomnjenje ter sprejemanje logičnih odločitev in dobrih izbir), našo telesno pripravljenost in energijsko bilanco, dobrodejno vpliva na naše duševno zdravje in čustveno razpoloženje (kar omogoča, da se zbrano in trezno lotimo družbenih in umskih izzivov) ter izboljša presnovo telesa (uravnava količino inzulina in glukoze, tek in telesno težo, ohranja bogat mikrobiom črevesja). Svetovni-dan-spanja_otroci_A4zakaj-je-spanje-pomembno 2022

Spanje je najučinkovitejši način vsakodnevnega uravnavanja telesnega in duševnega zdravja v vseh življenjskih obdobjih. Dobro spanje je vir dobrega počutja in temelj zdravega načina življenja ter varnosti pri delu in v prometu.

Svetovna zveza za spanje je zbrala deset priporočil za zdravo spanje:

zakaj je spanje pomembn0?

10 priporocil za dobro spanje odraslih

10 priporočil za dobro spanje otrok

Več vsebine na spletni strani NIJZ

Deli naprej