Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Deteljica– simbol izvirnosti, požrtvovalnosti in presežkov

Znani so letošnji dobitniki deteljic, znaka projekta Kuhnapato, ki odražajo trajnostno, lokalno, sezonsko in tradicionalno prehrano slovenskih pokrajin. Deteljica simbolizira inovativnost in ustvarjalnost mentorjev ter učencev.

Prejemniki deteljic so naslednji:

  • OŠ Šturje Ajdovščina, 5 deteljic, kjer so navdušili s šjelnovko s kutino, smrdljivkino (Izabelino) pogačo z moko grozdnih koščic (zmleli v šoli) in pripravili grozdni preliv, pa šolskim kefirjem z zelišči iz vrta in okolice, ki so ga postregli k bučnim kroglicam, polentnimi njokci s čemažem in šparglji.. a so v preteklih letih dokazali, da je bližnja okolica vir prehranjevanja tudi v šoli, z uporabo nešpelj, budanjskih marelic, divjih špargljev in ostalih trav…v (tudi) očem najprijaznejših oblikah
  • OŠ Antona Globočnika Postojna, 3 deteljice, kjer so kot novinci navdušili z uporabo čemaža in regrata v juhi s koprivnimi njoki s skuto, barvanjem pirhov po zakonitostih njihovih babic in pripravo »pozabljenih« jedi, značilnih za ozko lokalno področje, kot je npr. krompir v »zevnci«
  • OŠ Bovec, 4 deteljice, kot novinci so presenetili in navdušili z uporabo (domala vseh) delov jagenjčka (lokalna kmetija) na načine, ki so najprimernejši za določen del mesa, tudi brez toplotne obdelave, k vsaki jedi pripravili lokalno značilno prilogo, med katerimi ob poštoklji izstopajo buške balce z vključenimi divjimi zelišči, pa kasnejšo kremo iz pokalce in čemaža, obogateno z ovčjo skuto, postreženo k čompovi polenti s Tolmincem iz zemljanke ter s spomladanskimi gobicami (mavrahi ipd.) z ovčjo skutnco (skutno juho)
  • CŠOD enota Rak, 5 deteljic, s pripravo jedi iz »makunce« ali mokovca, drevesa, ki ga najdemo redko le na področju Rakovega Škocjana, kjer so zrna posušili in zmleli in iz moke pripravili kruh, potičke in rezance ter jih vpletli v jabolčni narastek, iz ječmenove moke pripravili njoke k bučni juhi ali žgance k repi, iz kopriv spekli palačinke in ponudili v šelinki, za peko velikonočnih potičk so po posebnem postopku osušili sadje in ga zmleli, seveda pa v prejšnjih letih dokazali, da je tudi tamkajšnja narava lahko vir okusnih jedi
  • CŠOD enota Trilobit, 4 deteljice, kjer so nas prepričali z omako vaneža in kopriv, postreženo h krompirjevim žlikrofom s spomladanskimi gobicami, koprivno juho s postrvjo, bezgovi cvetovi v napihnjencih, pa buhteljčki na gozdnih sadežih v pečici, koprivnimi štruklji in še marsičem v preteklih letih, kar je vključevalo pozabljene sestavine Gorenjske v lokalno značilnih atraktivnih jedeh.

Med jedmi, ki so vzbudile pozornost omenjamo še umešana jajca z divjim hmeljem, kar so pripravili na OŠ Antona Bezenška Frankolovo, ajdovo solato s spomladanskim cvetjem in regratom ter čemaževim namazom so pojedli na OŠ F. S. Finžgarja Lesce, polenovko na belo s pečenimi mlinci in vrzotami, so sami pripravili na OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, rožmarinovo ajdove piškote so pekli na OŠ Danile Kumar, sivkin kolač z jagodami pa je nastal na OŠ Alojza Gradnika Dobrovo.

Iskrene čestitke mladim kuharjem!

    

Deli naprej