Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dan brez dvigal – hoja po stopnicah prinaša številne koristi za zdravje

hoja po stopnicah- nagovor k dejanju

No Elevators Day (Dan brez dvigal) je uveljavljena mednarodna iniciativa, katere namen je spodbuditi čim več ljudi k vsakodnevnemu gibanju in uporabi stopnic namesto dvigal. Letos obeležujemo 10. obletnico Dneva brez dvigal, ki se praznuje in izvaja zadnjo sredo v aprilu, zato je letos ta dan v sredo, 24. aprila.

Hoja po stopnicah, kot ena izmed oblik aerobne telesne dejavnosti, prinaša številne koristi za zdravje in dobro počutje. Redna telesna dejavnost pomaga pri obvladovanju debelosti, bolezni srca in ožilja, uravnava in nadzira na novo nastalo arterijsko hipertenzijo in na novo nastalo sladkorno bolezen tipa 2, zmanjšuje simptome tesnobe in depresije ter izboljšuje miselne procese in spanec. oznaka in logotip hoje po stopnicah

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) za zdravje vseh odraslih priporoča najmanj 150-300 minut zmerno intenzivne aerobne telesne dejavnosti tedensko ali 75-150 minut visoko intenzivne aerobne telesne dejavnosti tedensko oziroma ustrezno kombinacijo obeh intenzivnosti, za otroke in mladostnike pa povprečno 60 minut zmerne aerobne telesne dejavnosti dnevno.

Pozitivni učinki hoje po stopnicah

Vsakodnevna uporaba stopnic namesto dvigala ima številne pozitivne učinke. Zniža nivo  stresa, zniža krvni pritisk, pomaga pri nadzoru telesne teže, izboljša telesno pripravljenost in počutje, poleg tega pa se s hojo po stopnicah prihrani čas in varčuje z električno energijo.

Priprava za hojo po stopnicah

Za hojo po stopnicah ne potrebujete nobene dodatne opreme, znanja, časa in denarja. Brezplačna uporaba stopnic je dostopna povsod. Z izbiro stopnic namesto dvigala lahko brez dodatnega načrtovanja povečate vašo telesno dejavnost čez dan.

Uporaba stopnic na drugačen način

Stopnice so tudi odličen pripomoček za učinkovito in zabavno vadbo. S hitro hojo po stopnicah lahko še dodatno izboljšate vašo aerobno vzdržljivost, na stopnicah pa lahko izvajate tudi vaje za krepitev mišic (npr. sklece, dvig na prste, stopanje na visoko stopnico) in vaje za gibljivost. Izberite hojo po običajnih ali tekočih stopnicah namesto dvigala, kjerkoli se vam ponudi priložnost za to (doma, na poti/po opravkih, v službi/v šoli, v prostem času…).

Tekoče ali navadne stopnice?hoja po stopnicah- nagovor k dejanju

Tudi tekoče stopnice so odlična priložnost za povečanje aerobne telesne dejavnosti čez dan; pomembno je le, da se po njih sami vzpenjamo, ne samo peljemo.

Varnost in dostopnost

Kot pri vsaki telesni dejavnosti, je tudi pri hoji po stopnicah pomembna varnost in dostopnost. Dan brez dvigal je namenjen vsem, izključno hoja po stopnicah pa je namenjena oziroma priporočena ljudem, ki so zmožni hoje po stopnicah brez tveganj za padce. Uporaba dvigal mora biti ves čas dostopna ljudem, ki jih potrebujejo zaradi zdravstvenih težav.

Sodelovanje pri Dnevu brez dvigal

V Dnevu brez dvigal lahko sodelujete tako, da sami izberete stopnice namesto dvigal, kjerkoli se vam ponudi priložnost za to, da spodbudite k uporabi stopnic tudi druge (npr. sodelavce, družinske člane, prijatelje, sosede) in da to spremembo ohranjate tudi po 24. aprilu, skozi celo leto.

Priporočamo vam, da se nam pridružite in že danes izberete stopnice namesto dvigal. Z uporabo stopnic vztrajajte in ob redni izvedbi opazili boste pozitivne spremembe v vaši telesni pripravljenosti in dobrem počutju.

Deli naprej