Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

28. septembra bomo tekli za dober namen

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je v času poletnih počitnic vabil ljudi k vpisu v brezplačne jesenske vadbe. Na voljo je bilo preko 3600 vadb 134 različnih ponudnikov, kar je poskrbelo za pester izbor športno-rekreativnih programov vadbe, ob tem pa zagotavljal 5000 vadb za seniorje. Največji naval je bil na vpisu na vodene vadbe, jogo ter ples. Septembra bo na sporedu še dobrodelni tek za perspektivne športnike, ki predstavlja vrhunec Evropskega tedna športa.

To jesen bodo Slovenci v okviru iniciative Evropski teden športa, pod sloganom #BeActive (#BodiAktiven) brezplačno migali kar v 65 krajih po Sloveniji, k aktivnemu življenjskemu slogu pa bo OKS-ZŠZ skupaj s partnerji nagovarjal tudi v času Evropskega tedna športa, ki ga obeležujemo med 23. in 30. septembrom. V tem času se bodo zvrstile številne športne aktivnosti širom Slovenije. Pester program bo tudi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bomo 28. septembra beležili pretečene kroge okoli parka in zbirali denar za mlade perspektivne športnike, ki si zaradi socialne stiske težko privoščijo plačilo vadnin, športne opreme ipd.

V sklopu projekta bodo na Ministrstvu za kulturo v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo, Ministrstvom za izobraževanje znanost in šport, Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez in Cankarjevim domom, ki je izvršni producent, tudi letos pripravili nacionalni strokovni posvet, s katerim predstavljajo načine, kako povezati šport in kulturo. V bogatem programu posveta Šport, gibanje, zdravje, umetnost in tehnologije, ki bo 23. septembra v Ljubljani, bodo strokovna predavanja, predstavitve in delavnice usmerjena v preplet kulture in umetnosti, ki sloni na ustvarjalni in varni rabi tehnologij in internet, tematsko pa se bodo navezovala na šport in gibanje, posredno tudi na zdravje. Strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kulturi in športu želijo predstaviti kakovostne vsebine iz kulturno-umetnostne vzgoje, ki so nastale z ustvarjalno rabo tehnologij in so dostopne na internet. Udeleženci posveta bodo prejeli tudi informacije o natečaju Olimpijske igre Tokio 2020 za vrtce, osnovne in srednje šole.

K športno obarvanemu tednu se je pridružilo tudi Ministrstvo za zdravje, ki bo v sodelovanju s Fakulteto za šport, organiziralo strokovni posvet “Soustvarjajmo okolje, ki spodbuja telesno dejavnost (https://www.dobertekslovenija.si/novice/v-okviru-ets-posvet-soustvarjajmo-okolje-ki-spodbuja-telesno-dejavnost/)”. Posvet je del aktivnosti, s katerimi želi država izboljšati prehranjevalne in gibalne navade prebivalstva v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija. Na njem bomo razpravljali o tem kako lahko pozitivno vplivamo na razvoj zdravega življenjskega sloga pri otrocih in mladih.  Posvet je namenjen pedagogom, športnim pedagogom, zdravstvenim delavcem, občinam in športnim ter drugim društvom, ki delajo z mladimi.

S pomočjo sponzorjev bodo organizatorji zbirali sredstva za mlade vrhunske športnike in jim s tem omogočili višje športne štipendije.  Na pomoč pri tem so nam prišli vrhunski športniki in znani Slovenci, ki so opozarjali na težave novodobnih mladostnikov in hitrega tempa življenja – namesto gibanja vse prevečkrat posežemo po moderni tehnologiji, iščemo razloge, zakaj vadba ni primerna za nas in se izgubimo v poplavi vadb, ki so na voljo. Tako športniki, kot tudi glasbenik, fotomodel, blogerka, vloger in radijec so si bili enotni – če smo telesno dobro pripravljeni, nam v življenju vse lažje steče. Zato izberite vadbo, ki vas bo, ne le ohranjala fit, temveč tudi osrečevala. Izbire je za vse dovolj. #BeActive #BodiAktiven

Deli naprej