Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Usposabljanje o pripravi zdravih jedi za ponudnike študentske prehrane

Izvedeno je bilo prvo usposabljanje za ponudnike študentske prehrane, ki je potekalo preko spleta in je bilo sestavljeno iz teoretičnega modula in praktične delavnice priprave jedi.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so v letu 2020 pričeli z izvajanjem programa »Razvoj trajnostnega modela strokovne podpore študentski prehrani – Dober tek, študent!«, v katerem želijo razviti strokovno podporo pri udejanjanju Smernic zdravega prehranjevanja za študente ter v okviru sistema subvencionirane študentske prehrane vplivati na ponudbo bolj uravnoteženih študentskih obrokov, pripravljenih predvsem iz sestavin lokalnega izvora.

Pri razvoju programa pozornost posvečajo tudi vzpostavitvi modela za praktično usposabljanje ponudnikov študentske prehrane ter razvoju pristopa za podeljevanje certifikata zdravju koristnega obroka – Prava izbira.

V ta namen so v sodelovanju s partnerjem, Turistično gostinsko zbornico Slovenije, zadnjo soboto v letošnjem oktobru organizirali prvo izvedbo usposabljanja za gostince, ponudnike študentske prehrane.

Zaradi letošnje epidemiološke situacije je bil celoten dogodek izveden prek spleta. Usposabljanje je potekalo v dveh delih: v prvem delu so bila predstavljena prehranska priporočila za ponudnike, prikazana je bila sestava zdravega, uravnoteženega krožnika in podane se bile bistvene informacije glede pridobitve certifikata Prava izbira. Drugi del pa je potekal v demonstracijski kuhinji Izobraževalnega centra Društva kuharjev in slaščičarjev v Kamniku. Kuharski mojstri so v živo predstavili in pripravili nekaj uravnoteženih obrokov ter sprotno komentirali pripravo, uporabo lokalnih sestavin in medsebojno, uravnoteženo kombiniranje pripravljenih jedi.

Vsem udeležencem se iskreno zahvaljujejo, da so se, kljub trenutnemu težkem obdobju, udeležili usposabljanja. Naslednje usposabljanje bomo izvedli v letu 2021. Prijave zbiramo na: gordana.toth@nijz.si in kuhajmo_zdravo@nijz.si.

Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru sofinanciranja programov na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje do 2022.

 

Foto: Staš Zorzo (DKSS)

Deli naprej