Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Polni zagona kolesarimo v službo vabi kolesarje, da se ponovno zaženejo

slika kolesa kot značilnosti akcije

Pomladni meseci prebudijo številne kolesarje, zato je v že tretji izvedbi zaživela nacionalna pobuda Polni zagona kolesarimo v službo. Pobuda, ki se letos odvija od 8. aprila do 26. maja, spodbuja kolesarjenje na delo, namesto vsakodnevne vožnje z avtomobilom. Še dodatno pa letos spodbuja delodajalce in ne nagovarja le posameznikov, pač pa tudi ekipe.

Pobuda Polni zagona kolesarimo v službo je nastala v sklopu projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, v sodelovanju z IPoP – Inštitutom za politike prostora, Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo ter Urbanističnim inštitutom RS.

Nela Halilović iz IPoP – Inštituta za politike prostor je izpostavila prizadevanje, da bo skupnost kolesarjev letos še večja in dodala: »Spletna stran polnizagona.si sedaj omogoča povezovanje posameznikov v skupine. Glavni cilj je povezati redne kolesarje v službo s tistimi, ki še iščejo strast do kolesarjenja. Zakaj? Ker vsi, ki že kolesarimo, vemo, da je to več kot le premikanje iz točke A v točko B. Kolesa ne vozimo le zato, ker je na kratke razdalje hitreje in ceneje kot vožnja z avtomobilom. Niti ne, ker bi želeli ohranjati zdravje ali ker bi želeli zmanjšati ogljični odtis. Kolesarimo, ker na kolesu zares uživamo in ker je to naš način življenja. Če kolesarimo v službo, pa je to tudi zagotovilo za dober začetek dneva.«slika kolesa kot značilnosti akcije

Uroš Vajgl, državni sekretar Ministrstva za okolje, podnebje in energijo je povedal, da na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo področje celostnega prometnega načrtovanja povezujejo s podnebno politiko, predvsem s ciljem omejevanja rasti prometa ter preusmeritve prometa na čim bolj trajnostne načine. »V tem kolesarjenje zablesti kot okolju prijazen način potovanja in kot odličen način za ohranjanje zdravja in spodbujanje aktivnega načina življenja. Prispeva tudi k zmanjšanju prometnih zastojev, manjši potrebi po parkiriščih ter izboljša kakovost življenja v naših mestih,« je dejal in izpostavil, da na pobudi beležijo že več kot 40 različnih delodajalcev iz vse Slovenije, ki bodo spodbujali zaposlene h kolesarjenju na delo, med katerimi je tudi Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. »V juniju bomo objavili tudi javni razpis za sofinanciranje električnih koles, namenjenih dnevni mobilnosti, s katerimi bo mogoče premagovati tudi daljše razdalje.«

Priključeni udeleženci v izzivu se registrirajo na spletni strani polnizagona.si in beležijo prekolesarjene kilometre od 8. aprila do 26. maja. S tedenskimi izzivi in nagradami bodo sodelujoči tudi dodatno motivirani, da postanejo del skupnosti in premagujejo izzive. Med glavnimi nagradami so kar tri kolesa Gazelle, legendarni Rogov Pony Classic Pony ter številne praktične nagrade za kolesarjenje.

Popravljalnice po Sloveniji:

V času izziva bo organiziranih tudi več brezplačnih popravljalnic koles po Sloveniji. Potekale bodo v popoldanskem času, med 13. in 19. uro (z izjemo prve popravljalnice, ki bo potekala v dopoldanskem času).

  1. maj – Glavni trg, Kamnik
  2. maj – Slovenska ulica, Murska Sobota
  3. maj – Lepa žoga, Ljubljana

Ministrstvo za zdravje pozdravlja pobudo in se v okviru kampanje pridružuje spodbujanju kolesarjenja pri svojih zaposlenih. Pri tem jih opozarjamo, da redna uporaba kolesa krepi mišice, znižuje krvni tlak ter izboljšuje vzdržljivost in ravnotežje. Prav tako pomaga pri izgubi telesne teže in izboljšuje razpoloženje! Pomembno se nam zdi, da resorji pri razvoju kolesarstva med seboj sodelujemo in se podpiramo. Le tako dosežemo želene pozitivne podnebne, prometne in zdravstvene spremembe.

Deli naprej