Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Najava: Dan slovenske hrane, Tradicionalni slovenski zajtrk in Tradicionalno slovensko kosilo

Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku se letos pridružuje tudi Tradicionalno slovensko kosilo, ki sicer ni vezano zgolj na en dan. Večina medijskih aktivnosti in dejavnosti po šolah, vrtcih, bolnišnicah in domovih za starejše bo potekala 2. in 3. teden novembra.

 Vsem omenjenim praznikom je skupen razmislek o zdravem načinu prehranjevanja, poseganju po pridelkih iz naše bližine, ki so zaradi krajše dostavne poti polno zreli, bolj sveži in okusnejši ter ohranjanju prehranske dediščine. Obenem bo to tudi zahvala domačim pridelovalcem, da vztrajajo z obdelovanjem kmetijskih površin.

Kot že vrsto let, Tradicionalni slovenski zajtrk vključuje živila: črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Dan slovenske hrane je posvečen uživanju lokalnih, domačih proizvodov in pridelkov.

Za Tradicionalno slovensko kosilo glede na jesenski čas – november predlagamo prilagojeno tedensko ponudbo kosil,   ki vključujejo lokalne jedi iz svežega ali kislega zelja in repe (jota, dušeno rdeče zelje oz. zeljne jedi značilne za pokrajino), ki so v tem letu pogosta sezonska jed. Poleg zgoraj omenjenega razmisleka o zdravem načinu prehranjevanja, poseganju po okusnejših pridelkih iz naše bližine ter ohranjanju prehranske dediščine je cilj Tradicionalnega slovenskega kosila tudi spodbujati uživanje zelenjave, zlasti sezonske, saj raziskave kažejo, da je prebivalci v povprečju zaužijemo občutno premalo.

Na portalu Prehrana.si so dostopna tudi zanimiva gradiva o repi ter zelju.

Na spletni strani Kuhnapato, pa lahko preizkusite okusne tradicionalne recepte.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite v pripravi in uživanju tradicionalnih jedi!

Pa dober tek!

 

Deli naprej