Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ostanimo aktivni v času ukrepov zaradi pandemije

Fakulteta za šport, RTV Slovenija in Olimpijski komite  z znanimi športniki v akcijo 20 počepov na dan. Čas, ko smo primorani ostati doma, je tudi priložnost, da se posvetimo dejavnostim, za katere nam sicer zmanjkuje časa. Telesna dejavnost ter druge oblike kreativnega preživljanja prostega časa nam bodo pomagale, da lažje prebrodimo to obdobje, izboljšamo imunsko odpornost ter razpoloženje.  Otrokom se priporoča 60 minut vadbe dnevno, odraslim pa vsaj 150 minut na teden.

Prepovedi združevanja v času epidemije v Sloveniji so privedle do ustavitve treningov na vseh ravneh športa, zaprtja telovadnic in fitnesov ter prekinitev skupinskih vadb. Pri tem pa nastajajo novi in izvirni načini vadbe na domu, tudi s pomočjo prikaza vaj v živo prek spletnih prenosov.

Fakulteta za šport skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije pod okriljem RTV Slovenija v času pandemije COVID-19 vstopa v nacionalno akcijo spodbujanja k športni vadbi doma. V akciji sodelujejo številni znani športniki, med njimi Peter Kauzer, Žan Košir, Ilka Štuhec in drugi.

V času izjemnih razmer zaradi povečanega tveganja za okužbo s covidom-19 je Fakulteta za šport pripravila različne nasvete in vadbe za ohranjanje zdravja populacije pod sloganom Z gibanjem nad korono. Pri akciji bodo sodelovali znani slovenski športniki. Ob tem so pobudniki akcije pozvali, da ljudje objavljajo fotografije na družabnih omrežjih s ključnikoma #vadidoma in #trenirajdoma. Ljudje naj izvajajo telesno dejavnost sami ali skupaj s člani svojega gospodinjstva, najbolje v naravi. Staršem so priporočili, naj čas izolacije izkoristijo za družinsko športno dejavnost na prostem. Pri tem pa so poudarili, naj pri vseh telesnih dejavnostih upoštevajo splošna priporočila oblasti. Pri izhodih je pomembno, da se ljudje ne družijo s tistimi zunaj skupnih gospodinjstev. Držijo se predpisane varnostne razdalje do drugih in ostalih priporočil stroke. Tako naj ven ne hodijo tisti, ki imajo simptome okužb dihal, izogibati se je potrebno tudi dejavnostim s povečanim tveganjem za poškodbe.

Splošni nasveti za vadbo so dostopni na spletni strani FŠ Fakulteta za šport – SLOfit in NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje), posebej pa so strokovnjaki skupaj s partnerji pripravili tudi SLOfit-nasvete in FB-prispevke z videoposnetki in gradivom za tiste, ki delajo od doma, z namenom, da med delom izvajajo strokovno načrtovan gibalni odmor.

Preberite  še več koristnih nasvetov za aktivno in kakovostno preživljanje prostega časa:

Z gibanjem nad korono,  Slofit Izziv  (Youtube)

Priporočila Fakultete za šport in druge koristne informacije

Rekreacija  RTV SLO

Prispevek na RTS SLO o telesni dejavnosti in ohranjanju duševnega zdravja

Kreativno preživljanje časa – ponudba kulturnih ustanov

 

Deli naprej