Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lokalne dobrote in veščine, ki jih obujajo šolarji, zbrane v knjigah

Otroci projekta Kuhnapato so ustvarjali v šolah za njih, nas in vas.. In še bodo. Ob tem času so vsako leto razvajali svoje sošolce z jedmi, ki naj ne bi manjkale na velikonočno obloženi mizi. Z bolj in manj ali celo nepoznanimi jedmi lastne, ozko krajevno opredeljene kulinarične dediščine, ki so zaznamovale del kulturnega bivanja posamezne skupine prebivalstva, ekonomski status, vplive sosednjih dežel in z njimi prilagoditve določenih receptov na naš način življenja in spretnosti gospodinj.

V zgodovini nastale jedi zaradi pomanjkanja, nuje po uporabi določenih sestavin, domišljije ustvarjalcev, vpliva kulturnih običajev,.. danes zasedajo pomembna mesta med gastronomskimi predstavniki posamezne regije ali kraja. Ali pa bi to lahko bili. O nekaterih jedeh lahko govorimo tudi kot o bolj zdravih izpeljankah prazničnih jedi, z dodatki spomladanskih plodov narave, ki najdejo mesto med obremenilnimi sestavinami prazničnih zapovedi.

»Otroci so nam dali povod, mi smo pa odgovorni, da jedi ponovno ne bodo odšle v pozabo. Zato ta družinski čas izkoristimo za čas druženja v kuhinji, ustvarjanja ali učenja peke in spoznavajmo Slovenijo »na krožniku««, je zapisala Anka Peljhan, vodja projekta Kuhnapato, ki ga zadnja leta sofinancira tudi ministrstvo za zdravje.

 

Tukaj so na voljo recepti, zbrani v knjigah preteklih projektov: zbrano v knjigah

 

 

Deli naprej