Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Slovenska živilska podjetja z inovacijami tudi do bolj trajnostnih živil

fotografija nagrajenih izdelkov

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade za inovativnost podeljuje že deveto leto, osnovna namena projekta pa sta ozaveščanje potrošnikov, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila, ter spodbujanje gospodarstva pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih, z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje – Dober tek Slovenija, podpira pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sodobni čas postavlja pred proizvajalce živil posebne izzive, kot so visoka pričakovanja potrošnikov, močna mednarodna konkurenca, trenutno pa tudi aktualna dogajanja, povezana z obvladovanjem in posledicami pandemije in vojne. Raziskave kažejo, da se v tem času spreminjajo navade potrošnikov in njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je postalo bolj načrtno, hkrati pa se povečuje zanimanje za lokalno pridelano hrano, kar se na trgu odraža s še bolj raznoliko ponudbo v Sloveniji proizvedenih kakovostnih živil. Povečanje ponudbe je tudi rezultat prizadevanj deležnikov za krepitev in vzpostavitev novih povezav med lokalnimi dobavitelji z živilsko industrijo in trgovskimi verigami. Potrošniki poleg kakovosti, cenovne konkurenčnosti in lokalnega porekla surovin, od proizvajalcev pričakujejo tudi inovativen razvoj v smeri izboljševanja sestave in okusa živil.

Razpoložljivost kakovostnih in v Sloveniji proizvedenih živil spodbuja tudi država

Ključni cilj projekta Inovativna živila je spodbujati proizvajalce, da bi potrošnikom ponudili kakovostna živila z ugodno hranilno sestavo. Dr. Marjeta Recek, vodja Sektorja za varovanje zdravja v Direktoratu za javno zdravje, na Ministrstvu za zdravje je ob razglasitvi rezultatov povedala: »Izbor je primer odličnega sodelovanja in zglednega vključevanja zdravstvenih priporočil v razvoj kakovostnih, zdravju koristnih živil, ki so del vsakodnevne varovalne prehrane, ki nas ščiti pred sodobnimi civilizacijskimi boleznimi. Veseli nas povezovanje med proizvajalci, trgovci, potrošniki in novinarji, ki ozaveščajo, da je zdrava in uravnotežena prehrana pomembna za naše zdravje. Spodbudno je, da se inovativnim izdelkom vsako leto pridružijo novi, trajnostno naravnani in odlični izdelki, ki sledijo sodobnim trendom zmanjševanja soli in sladkorja, nasičenih maščob ter povečevanja količine zelenjave in vlaknin. Vsi nagrajeni izdelki odlično sledijo usmeritvam Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti – Dober tek Slovenija, Zdravo uživaj in več gibaj! Prav zato ministrstvo že od leta 2015 finančno omogoča in podpira izbor inovativnih živil.«

Mnoga na novo razvita živila so lahko zelo inovativna in imajo najrazličnejše prednosti, a informacije o tem do potrošnika pogosto ne pridejo. O letošnji izvedbi projekta najbolj inovativnih živil in nagrajencih leta 2023 lahko več preberete na spletni strani Inštituta za nutricionistiko.

 

Nagrade so prejeli: Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini, Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbio’s za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chef’s choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom. Posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti je prejela Atlantic Droga Kolinska za Trajnostni program blagovne znamke Argeta.

Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov ob uporabi posebnega znaka.

Deli naprej