Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Polni zagona kolesarimo v službo – izziv v mesecu maju

Izziv se začne 8. maja, a registrirate se lahko že danes! V ponedeljek se prične nacionalna pobuda Polni zagona kolesarimo v službo, ki je namenjena spodbujanju kolesarjenja kot trajnostne oblike mobilnosti in spreminjanju vsakodnevnih potovalnih navad.

Ali ste vedeli, da v Sloveniji za vzdrževanje avtomobila porabimo kar 17 % celotnega prihodka?

Prekomerna uporaba avtomobilov ima škodljive posledice, med katerimi so onesnaževanje zraka, hrup, prometni zastoji ter negativni vplivi na zdravje, kot so povečan stres, pomanjkanje gibanja in vdihavanje onesnaženega zraka. Odvisnost od avtomobilov je eden največjih vzrokov za podnebne spremembe. Zato je ključno, da se usmerimo v trajnostne načine prevoza, kar bo zmanjšalo naš ogljični odtis, izboljšalo zdravje ter prispevalo k bolj trajnostnemu in prijaznejšemu okolju za vse.

Čas je za spremembo

Izziv kolesarjenja v službo traja en mesec. Tekom pobude boste prejemali številne koristne nasvete, ob izpolnjevanju tedenskih izzivov pa se boste uvrstili tudi v žreb za tedenske in glavne nagrade! S sodelovanjem boste postali del družbeno odgovornega gibanja za boljše zdravje ter prispevali k ohranjanju okolja za prihodnje generacije.

Kolesarjenje v službo – odlična alternativa avtomobilu

Odkrijte pozitivne učinke vsakodnevnega kolesarjenja v službo, ki bodo vplivali na vaše počutje že zjutraj. Poleg tega, da vam kolesarjenje daje energijo za celoten dan, bo pomagalo tudi pri blaženju stresa. S kolesarjenjem boste postali zadovoljnejši, učinkovitejši, samozavestnejši in bolje razpoloženi.

Kolesarjenje predstavlja odlično alternativo vožnji z avtomobilom, saj prinaša številne prednosti. Med drugim ne povzroča emisij CO₂, kar je ključno za varovanje okolja, predvsem v mestnih središčih, kjer je zrak že tako onesnažen. Poleg tega so kolesarji lahko izjemno učinkoviti, saj se lahko izognejo prometnim zamaškom in težavam pri iskanju parkirnih mest, kar jim omogoča hitrejši in zanesljivejši prihod v službo. In kot dodatna prednost, kolesarji lahko prihranijo denar, ki bi ga sicer namenili za gorivo in parkirnino.

IPoP – Inštitut za politike prostora, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Urbanistični inštitut RS in Digitalna agencijo D’Agency vas vabijo, da postanete del gibanja za boljše okolje in zdravje. Pobudi se pridružujemo tudi mi in vas vabimo, da se čim večkrat odpravite v službo s kolesom, pa čeprav boste na tak način opravili morda samo del daljše poti.

Nagradni izziv se prične 8. maja

V izziv se lahko tudi registrirate – na spletni strani kliknite “Zaženite se” in spoznajte svoj “kolodar” – kolesarski koledar in začnite z zbiranjem kolesarskih kilometrov. Če potrditvenega e-maila ne dobite, prosim preverite še “vsiljeno pošto”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deli naprej