Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Nova aplikacija Veš, kaj ješ – pomoč pri izbiri bolj zdravih živil

Danes smo predstavili novo mobilno aplikacijo Veš kaj ješ, s katero potrošniki na enostaven način lahko preverimo in primerjamo hranilno sestavo živil na slovenskem trgu.  Aplikacija, ki nam pomaga pri izbiri za zdravje ugodnejših živil, je razvita s finančno podporo Ministrstva za zdravje. Pričakujemo, da bodo spremembe izbire živil pri potrošnikih spodbudile tudi živilsko industrijo in trgovce k nadaljnjemu izboljšanju sestave živil, z manj soli, sladkorjev in nasičenih maščob.

Z mobilno aplikacijo želimo na Ministrstvu za zdravje prispevati k temu, da bo bolj zdrava izbira postala tudi lažja izbira, kar je eden izmed ciljev nacionalnega programa Dober tek Slovenija. S programom želimo izboljšati prehranjevalne in gibalne navede prebivalstva, s ciljem zmanjševanja debelosti in z njo povezanih kroničnih bolezni.

Aplikacija, ki v treh korakih (izberi-skeniraj-preveri) potrošniku v barvah semaforja predstavi prehranski profil izbranega živila, je del projekta “Inovativne rešitve za informirane odločitve #DeklaracijaInformacija”, ki ga vodi Inštitut za nutricionistiko. V izvajanje pa sta aktivno vključeni tudi Zveza potrošnikov Slovenije in Inštitut Jožef Stefan.

Aplikacija je brezplačna in si jo lahko naložite preko Googleplaya in App stora.

 

Deli naprej