Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ko iz šolskih kuhinj zadiši po tradicionalnem Slovenskem kosilu

slika šolarjev, ki kuhajo in pripravljajo pecivo

Sivino petkovega dopoldneva je pregnal prijeten vonj, ki se je širil iz gospodinjske učilnice, ko so devetošolci za mlajše vrstnike pripravljali tradicionalno kosilo, na katerega smo bili povabljeni tudi gostje Ministrstva za zdravje. Le kaj tako diši, smo se spraševali, ko smo se z državno sekretarko Azro Herceg vzpenjali proti učilnici?

Pogled v velike lonce je še povečeval pričakovanje, kaj so nam pripravili učenci OŠ Trzin, ki sodelujejo v projektu Kuhnapato. Učenci s svojo mentorico so nam pripravili zdravo, sezonsko, lokalno značilno kosilo – enolončnico iz kislega zelja in ajdove kaše ter narastek iz prosene kaše z jabolki, ki so ji dodali nekaj cimeta in medu. Prav vsi smo bili enotni, da je kosilo odlično, še posebno ko smo na koncu ugriznili dišeč, še topel medenjak v obliki srca. Ravnateljica šole je pritrdila, da si predstavljeno tradicionalno kosilo zaslužili kuhanje v največjih loncih šolske kuhinje in posebno mesto v jesensko-zimskem jedilniku.

Hvala devetošolcem in mentorici za srčno pripravljene jedi ter ravnateljici za izkazano gostoljubje!

Na Ministrstvu za zdravje ob Tradicionalnem zajtrku, ki je vsako leto tretji petek v mesecu novembru, poudarjamo zdravo prehranjevanje, redno zajtrkovanje, uživanje sveže sezonske zelenjave in sadja ter pripravo zdravih obrokov.

Vse to so tudi cilji Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, Dober tek Slovenija, zdravo uživaj & več gibaj, ki ga koordiniramo na ministrstvu, vanj pa se vključujejo številni resorji.

 

 

Deli naprej